ZET otkrio koliko plaćaju rent a car vozila

Foto: Luka Šangulin/Index

NAKON što je Index objavio da ZET iznajmljuje automobile putem rent a car kompanija, te nam iz Ureda za javnu nabavu nisu htjeli dostaviti podatke o plaćanju isti, ZET je odlučio izaći u javnost s konkretnim brojkama.

"Kako smo ranije i potvrdili, nesporno je da ZET koristi usluge rent a car kompanije jer za operativne poslovne potrebe ne raspolaže vozilima u vlasništvu.

Međutim, u intenzivnim nastojanjima racionalizacije poslovanja u svim segmentima, pa tako i na području troškova prijevoza za vlastite potrebe, Zagrebački je holding u postojećim tržišnim uvjetima ugovorio najekonomičniji mogući model najma vozila, koji u odnosu na prethodni model (operativnog leasinga), podružnici ZET osigurava uštedu od gotovo 40 posto", rekao je za Index glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić istovremeno izražavajući žaljenje što, kaže, potpuni podaci nisu dostavljeni pravovremeno.

> DOZNAJEMO ZET od rent a car kompanija znajmljuje aute i kombije, a taje cijenu

Tako tvrdi da ZET korištenjem automobila rent a cara zapravo ostvaruje znatne uštede, u usporedbi s dotadašnjom praksom, korištenja automobila na leasing.

"Ostvarujemo velike uštede"

"Konkretno, model automobila koji je kroz operativni leasing predstavljao dnevni trošak od 101 kn po vozilu, sada je za automobil jednake klase smanjen za čak 39 kn, što znači da iznosi 62 kune po danu.


Na mjesečnoj razini to nam predstavlja uštedu od 1.170 kn po vozilu, odnosno 25.740 kn mjesečno za 22 ZET-ova vozila.

Iz toga proizlazi kako samo kroz ugovoreno razdoblje najma vozila od 3 mjeseca ZET aktualnim modelom nabave vozila za vlastite potrebe ostvaruje uštedu od čak 77.220 kuna.

Uvažavajući istraživanje tržišta koje ste proveli te komercijalne, pojedinačne cijene vozila u rent a car kućama, zaključno želimo istaknuti kako je Zagrebački holding za najam kombi vozila ostvario višestruko povoljniju cijenu najma od one istaknute u članku.

I za sve druge vrste vozila, ovisno o njihovoj kategoriji, troškovi korištenja vozila trenutnim su modelom unajmljivanja smanjeni između 38,61 posto i čak 49,57 posto", rekao je Jurić.

Podsjetimo kako smo odgovor od ZET-a s potvrdom da koriste usluge rent a car kompanija dobili odmah, no na upit o cijeni su nas uputili na Ured za javnu nabavu, od kojeg ni nakon 10-ak dana nismo dobili odgovor unatoč stalnim pozivima. Na kraju smo objavili tekst s informacijama s kojima smo raspolagali.

Na kraju se postavlja pitanje, zašto nam informacije koje su nam sad dostavili, nisu ranije, pogotovo ako im rent a car, kako navode, donosi znatne uštede od prijašnjeg modela operativnog Leasinga.

Pročitajte više