ZET-ovci spremaju prosvjed, prvo idu na sastanak s Tomaševićem

Foto: Matija Habljak /Pixsell

Slijedom sve učestalijih brutalnih napada na vozače, kontrolore i drugo prometno osoblje Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), a u cilju poboljšanja sigurnosti na radnom mjestu, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb (SVPRZZ) donio je odluku o: zaustavljanju prometa autobusa na okretištu Črnomerec danas od 12 do 12.30, objavili su jučer.

"Unazad nekoliko mjeseci intenzivno su pojačani napadi na vozače ZET-a. Imamo osjećaj da se grad maćehinski odnosi prema radnicima i da se premalo štite radnici. Dobili smo poziv gradonačelnika te idemo na sastanak s gradskom upravom. Vidjet ćemo što će biti na sastanku pa ćemo se onda uputiti na Črnomerec", rekao je za Radio Sljeme predsjednik sindikata ZET-a Dražen Jović.

"Samo ove godine šest fizičkih napada"

"Vozači i kontrolori su u 2023. godini bili šest puta fizički napadnuti, prilikom čega su im nanesene teže ozljede. Zabilježeno je i dvadeset pokušaja napada, dok je vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika"; priopćili su jučer.

"Zadnji napad na okretištu Črnomerec dogodio se 5. prosinca 2023., kada su ničim izazvani huligani bejzbolskim palicama napali vozača i kontrolora otpremnika, prilikom kojeg je vozač zadobio teže fizičke ozljede. Posljednji incident je kap koja je prelila čašu", dodaju.

Podsjećaju da je Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) 11. listopada 2023. održala konferenciju za medije i poslala zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova RH (MUP) i Ministarstvu pravosuđa i uprave RH (MPU) da se konačno počne primjenjivati članak 315b Kaznenog zakona, u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina. Taj članak se, kažu, ne provodi u praksi. 

"Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača, ali i putnika", poručuje sindikat ZET-a koji moli građane za razumijevanje:

"Građane molimo za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana i da zajedničkim naporima vratimo sigurnost kako u prometu tako i u Gradu Zagrebu."

Pročitajte više