Zimbabve dobio 25 milijuna dolara poljoprivredne opreme od Kine

ZIMBABVE je dobio poljoprivrednu opremu u vrijednosti od 25 milijuna dolara od Kine, kojime će zamijeniti na farmama koje je vlada zaplijenila bijelcima zamijeniti pokidanu opremu, a u zamjenu za to će Zimbabve Kini izvesti 30 milijuna kilograma duhana, javlja Reuters.

Zimbabve je, otkad je predsjednik Robert Mugabe počeo masovno kršiti ljudska prava, od čega je oduzimanje bjelačkih farmi 2000. g. bio jedan od žešćih slučajeva, naletio na sankcije Zapada, pa je suradnike morao početi tražiti na Istoku, čime se sve više počeo približavati Kini. Prije malo više od dva mjeseca je Kina najavila ulaganje od oko 2 milijuna dolara u različite dijelove gospodarstva Zimbabvea, čime zemlju sve više čini ovisnom o sebi.

Zimbabve se nada da će modernizacija farmi pomoći posrnulom gospodarstvu da se vrati na noge. Zemljišna reforma Roberta Mugabea jedan je od najbriljantnijih njegovih poteza, i u veliko dijelu je odgovorna za katastrofalnu situaciju u kojoj se država trenutno nalazi,  s inflacijom od 1700%, nedostatkom hrane, goriva i stranih valuta.

Prva injekcija je pošiljka 424 traktora i 50 kamiona, ukupne vrijednosti od 25 milijuna dolara, a kompletan paket poljoprivredne pomoći iznosit će 58 milijuna dolara, dok će Zimbabve u zamjenu za to Kini isporučiti 80 milijuna kilograma u roku od 5 godina, izjavio je na današnjoj svečanosti ministar poljoprivrede Zimbabvea.

Zimbabve se nada da će i kineski kredit i njegovo vraćanje u duhanu ojačati poljoprivredu. Za usporedbu, u vrijeme prije poljoprivredne reforme Zimbabve je godišnje izvozio oko 200 milijuna kilograma duhana, a 2005. je ta brojka bila 55 milijuna. Glavni razlog padu poljoprivrede bila je loša i zastarjela oprema te nestručno rukovanje opremom novih radnika na farmama.

Jia Qinglin, visoki dužnosnik kineske Komunističke Partije koji je bio prisutan na svečanosti, rekao je kako je gospodarstvo Zimbabvea sad spremno oporaviti se.

Mugabe, razumije se, negira da su njegove reforme dovele do kraha gospodarstva Zimbabvea, nego za to krivi zapadne sankcije koje su namijenjene rušenju njegove vlasti i, shodno tome, suvereniteta Zimbabvea.

J.D.

Pročitajte više