"Živio Eurosuper 95. iz 1995. od 3,75 kuna"

CIJENA goriva je postala gorući problem koji najbolje oslikava trenutnu tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se našli Hrvati usred posljednje inflacije i udara cijena, zato nije nimalo neobično da se pojavljuju grafiti na temu goriva. Grafiti su uvijek najbolje oslikavali nezadovoljstvo građana i na ironičan način se izrugivali najtežim problemima.

Cijena Eurosupera 95 iz 1995. od 3,57 kune po litri sada, kada se cijena goriva približila dvoznamenkastom iznosu od 10 kuna, čini se kao znanstvena fantastika. Ovakvih grafita sada vjerojatno ne bi bilo da je premijer Ivo Sanader održao svoje obećanje i branio cijenu od 8 kuna za litru Eurosupera. Drugo je pitanje je li uopće bilo realno obećati tako nešto, a i već smo navikli da naši političari sipaju svakakva obećanja iz rukava, posebice u predizbornoj kampanji kada je Sanader izvalio takvo obećanje.

Od kada je gorivo otišlo u nekada neslućene visine, premijer je sada manje u javnosti više nego ikada prije i građanima poručuje neka se naviknu na ovakve cijene jer je tako svuda u svijetu. Ali premijer ne objašnjava da nije svijet nametnuo sve moguće trošarine koje Hrvati plaćaju u litri goriva.

D.M.

Pročitajte više