ZLATKO KOPLJAR NA BIJENALU U SAO PAULU

Performer Zlatko Kopljar predstavljat će Hrvatsku na Bijenalu u Sao Paulu, vodećoj manifestaciji suvremene svjetske likovne umjetnosti, koja se otvara 25 rujna.

Hrvatski izbornik Bijenala Branko Franceschi novinarima je na današnjoj konferenciji u Gliptoteci HAZU-a predstavio izabrani rad, pod nazivom "K9 Compassion-Konstrukcija broj 9" Zlatka Kopljara.

Po njegovim riječima, "Konstrukcija broj 9" sastoji se od videozapisa i fotografija, a zasnovana je na akciji, koju je Kopljar zamislio na sudjelovanju u rezidencijalnom programu Franklin Furnace u New Yorku 2003.

Hrvatski umjetnik ostvario je djelo koje je odraz emocija, koje je u njemu pobudio New York - meka suvremene umjetnosti.

Franceschi je rekao da videoinstalacija "K 9", koja se razvila u umjetnikovu susretu s New Yorkom na razini percepcije, funkcionira kao globalno razumljiva metafora kulturno-političke hegemenonije, odnosno središta političke i umjetničke moći.

Taj doživljaj poslužio je Kopljaru da pokaže koliko su mediji masovne kulture suvremenom čovjeku, a posebice umjetniku, postali bitnim dijelom vlastite kulture. Kopljar je prikazao vlastiti doživljaj kultnih njujorških mjesta, poput Wall streeta, Guggenheim Museuma, zgrade Ujedinjenih naroda, Times Squarea, Osme avenije i Kineske četvrti, pokazavši kako je u svemu tome jedino moguć pasivan stav prema slici današnje civilizacije i raspodjele moći u svijetu, ustvrdio je, uz ostalo, Franceschi.

Hrvatsko sudjelovanje na Bijenalu u Sao Paolu financira Ministarstvo kulture, a organizator je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Hrvatska se od svog osamostaljenja do danas na toj manifestaciji uspješno predstavila sedam puta, rečeno je na konferenciji, a Kopljarov će rad, nakon Sao Paula, biti izložen u Rijeci i Zagrebu.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više