Zlatko Tomčić: Za budući tijek privatizacije treba preustrojiti HFP

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora, Zlatko Tomčić, gostovao je danas na zagrebačkom Radiju 101, komentirajući aktualne događaje i odgovarajući na pitanja slušatelja, te je, uz ostalo, naglasio da je za budući tijek privatizacije potrebno preustrojiti i kadrovski redefinirati Hrvatski fond za privatizaciju (HFP).

Tomčić je rekao da HFP na ovakav način više ne može egzistirati te da "ovakvim načinom privatizacije i sluganskim odnosom prema nalogodavcima više nije produktivan".

Komentiravši predstojeću privatizaciju hotela Tomčić je rekao da nije riječ samo o ekskluzivnim hotelima već i onim manje luksuznim.

"U slijedećem tijeku privatizacije imati ćemo još velikih problema jer se još uvijek gospoda iz HFP-a, pa i neki članovi Vlade, nisu oslobodili potreba arbitrirati kome, kako, i koji hotel prodati", ocijenio je.

Izrazio je nadu kako će vlast imati snage na miran način promijeniti tijek privatizacije, dodavši da će se to učiniti, u prvom redu, zakonima o privatizaciji i o imovinskom fondu Republike Hrvatske, te redefiniranjem HFP-a.

Za predstojeću privatizaciju INA-e Tomčić je rekao da su za nju nadležni Vlada i Hrvatski sabor, koji je donio Zakon o privatizaciji INA-e, a ne HFP, i da u dosadašnjem tijeku privatizacije tog poduzeća nije bilo "eskapada".

"U slijedećih desetak dana morati ćemo donijeti odluku koja nije samo ekonomska nego i određena politička odluka, a ona ovisi i o tome kakvu viziju INA-e ima garnitura na vlasi, točnije hoće li INA postati regionalni igrač ili samo prerađivač nafte", rekao je Tomčić.

Nedavnu odluku četiri oporbene stranke - HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a da će bojkotirati glasovanje u Hrvatskom saboru, osim kada je riječ o njihovim prijedlozima ili zakonima koji se usklađuju s zakonodavstvom EU-a - Tomčić je nazvao legitimnim postupkom, dodavši da ipak "nema straha za rad Sabora".

S tim u vezi rekao je da će se vladajuća koalicija "preustrojiti" te da će se vjerojatno odrediti jedan dan kada će zastupnici vladajuće koalicije morati biti u Sabornici na glasovanju o zakonima, i tog trenutka, rekao je Tomčić, "moći ćemo donositi sve odluke".

Također je, na pitanje jednog radijskog slušatelja, komentirao nedavnu blokadu računa MUP-a koja je nastala nakon sudskih odluka u korist policajaca, koji su tužili MUP zbog neplaćenih prekovremenih radnih sati.

Opovrgnuo je navodne izjave da se zbog tih isplata policajcima neće nakon kolovoza isplaćivati plače, ocijenivši takve tvrdnje neozbiljnima.

Tomčić je u emisiji komentirao i pitanja poput, domaće poljoprivredne proizvodnje, rada trgovina nedjeljom kojeg treba zakonski regulirati, današnju gay povorku u središtu Zagreba te otvaranje novih auto cesta.

Pročitajte više