Znanstvenici: Lijek za smanjenje razine kolesterola inhibira kancerogene stanice

Atorvastatin, lijek koji se pacijentima propisuje za smanjenje razine kolesterola u krvi i spada u skupinu statina, a u SADu prodaje pod komercijalnim nazivom Lipitor, znatno utječe na kancerogene stanice mokraćnog mjehura u laboratorijskim eksperimentima, objavljeno je u stručnom medicinskom časopisu "Urology".

Unatoč tomu što rezultati istraživanja ukazuju na to da je atorvastatin aktivan pri uništenju kancerogenih stanica mokraćnog mjehura, nove kliničke studije morale bi rezultate potvrditi i kod pacijenata, izvijestio je glavni voditelj istraživanja dr. Ashish M. Kamat, sa Anderson Cancer Centera u Houstonu, Sveučilišta u Teksasu.

Liječnici su istraživali učinak atorvastatina na dvije vrste kultiviranih ljudskih kancerogenih stanica mokraćnog mjehura. Ustvrdili su da je u oba slučaja atorvastatin inhibirao rast kancerogenih stanica i sintezu DNK. To je dovelo do značajne toksičnosti stanica, što se manifestiralo fragmentacijom DNK i uništenjem oko 70 posto kancerogenih stanica mokraćnog mjehura.

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više