Znanstvenici nisu mogli naći prve zvijezde: "To ima velike posljedice za astrofiziku"

Skupina galaksija MACSJ0416 Foto: Hubble

ASTRONOMI još uvijek ne znaju kada su se točno formirale prve zvijezde u svemiru, a najnovija promatranja teleskopa Hubble ukazuju na to da su one mogle nastati i mnogo ranije nešto što se do sada pretpostavljalo.

Kako to da još uvijek ne znamo točan trenutak nastanka prvih zvijezda? Jednostavno - do sada ih nismo uspjeli vidjeti, čak ni najboljim mogućim teleskopom na raspolaganju, piše Universe Today.

Kada je grupa znanstvenika pomoću svemirskog teleskopa Hubble pogledala natrag u vrijeme (i prostor), očekivala je da će ondje pronaći prve generacije zvijezda ranog svemira, koje nazivamo zvijezdama populacije III. Hubble je netremice zurio u svemir star tek nešto više od 500 milijuna godina, što je granica Hubbleovih mogućnosti, i nije našao nikakve dokaze o postojanju prvih zvijezda.

Zvijezde populacije III

Naziv populacija III zvuči pomalo zbunjujuće. Ne bi li prve zvijezde trebale pripadati populaciji I? No ovo ime nije nastalo tom logikom. Astronomi su u populaciju I klasificirali zvijezde naše galaksije (zvijezde poput Sunca, koje su bogate težim elementima). Zatim su starije zvijezde u Mliječnoj stazi, one s malo teških elemenata, uvrstili u populaciju II.

Zvijezde populacije III stvorene su od iskonskog materijala koji je nastao iz Velikog praska, prije otprilike 13,8 milijardi godina. One bi se trebale sastojati isključivo od vodika, helija i litija; elemenata koji su postojali prije nego što su u jezgrama tih zvijezda mogli nastati teži elementi poput kisika, dušika, ugljika i željeza.

Astronomkinja Rachana Bhatawdekar iz Europske svemirske agencije (ESA) i njeni kolege istraživali su rani svemir, koji je postojao oko 500 milijuna do milijardu godina nakon Velikog praska. Koristeći se svemirskim teleskopom Hubble, svemirskim teleskopom Spitzer i Vrlo velikim teleskopom (VLT/ESO) proučavali su zvjezdanu skupinu MACSJ0416.

"Ovi rezultati imaju velike posljedice na astrofiziku"

Bhatawdekar i njen tim razvili su novu metodu kojom se uklanja svjetlost iz prednjih galaksija. Time su otkrili galaksije s malom masom koje su toliko udaljene od nas da zapravo pripadaju svemiru koji je star manje od milijardu godina.

"Ondje nismo pronašli dokaze o postojanju zvijezda prve generacije, odnosno populacije III", rekla je Bhatawdekar.

"Ovi rezultati imaju velike posljedice na astrofiziku jer ukazuju na to da su se galaksije formirale mnogo ranije nego što smo mislili", dodala je.

Pročitajte više