Znanstvenici: Novi gen za četvrtinu povećava rizik od raka

SVAKA deseta osoba nosi gensku mutaciju koja za četvrtinu povećava rizik oboljenja od raka, objavili su američki znanstvenici.

Radi se o genu koji se najčešće pojavljuje uz rak i koji za 50 posto povećava rizik od karcinoma dojke i jajnika, a za 28 posto rizik oboljenja od raka debelog crijeva, kažu stručnjaci.

"Gen je prisutan kod 15 posto oboljelih od raka i kod deset posto zdrave populacije", izjavila je dr. Virginia Kaklamani, onkolog u bolnici u Chicagu.

Ljudi s dvije kopije mutiranog gena dva puta češće obolijevaju od raka, dodala je Kaklamani, koja je do toga zaključka došla temeljito analizirajući nekoliko ranijih studija o raku.

Sporni gen kontrolira protein transformirajući faktor rasta beta 1-6A ili skraćeno TGFBR1-6a. Riječ je o proteinu koji sprječava nekontrolirano dijeljenje stanica, karakteristično za rak.

"Protein djeluje vrlo neuobičajeno. Kod normalnih stanica zaustavlja rast, no kod kancerogenih ga ubrzava", pojasnila je dr. Kaklamani.

Gen je prvi put identificiran 1998. godine, a nekoliko tvrtki već radi na pronalaženju lijeka protiv raka koji napadaju TGF.

Pročitajte više