Znanstvenici otkrili matične stanice u plodnoj vodi

ISTRAŽIVAČI matičnih stanica s entuzijazmom su dočekali vijest da su američki znanstvenici otkrili matične stanice u plodnoj vodi. To bi otkriće znanstvenicima moglo znatno olakšati borbu s moralno-etičkim aspektom njihova posla jer za svoja istraživanja možda u budućnosti neće morati uništavati embrije, izvještavaju strani mediji.

Znanstvenici sa sveučilišta Wake Forest i Harvard u nedjelju su objavili da im matične stanice iz plodne vode jedne trudnice mogu jednako kvalitetno poslužiti za istraživanja kao i one iz embrija.

Izvijestili su da uzimanje plodne vode iz posteljice nije ugrozilo zdravlje majke ni fetusa. Matične stanice upotrijebili su za razvoj mišića, kostiju, masnoće, krvnih žila i stanica jetre.

Ipak, dr. Anthony Atala, čelnik Instituta za regenerativnu medicinu Wake Foresta rekao je da znanstvenici još ne mogu točno utvrditi koliko se različitih tipova stanica može proizvesti iz matičnih stanica nađenih u plodnoj vodi.

"Stanice iz plodne vode mogu rezultirati velikim spektrom značajnih tipova stanica, ali čini se da ipak ne mogu zamijeniti one iz embrija. Ipak, mislim da ovaj rad predstavlja ogroman korak u istraživanju matičnih stanica." - rekao je dr. Robert Lanza, znanstvenik u kompaniji Advanced Cell Technology.

V.Š.

Pročitajte više