Znanstvenici upozoravaju: Emisija stakleničkih plinova se ne smanjuje već se povećava

UNATOČ dvadesetogodišnjem trudu, emisija stakleničkih plinova se povećava a ne smanjuje, te je dosegla rekordne brojke upravo u trenutku kada je predviđen sastanak delegacija 180 zemalja koji će u Bonnu raspravljati o klimatskim promjenama, piše Associated Press.

Najnoviji izvještaj Međunarodne energetske agencije pokazuje kako je visoka razina emisije iz fosilnih goriva samo jedna od loših vijesti koje očekuju prisutne na sastanku. Jedna od onih koje najviše zabrinjavaju jest činjenica da će zbog nuklearne katastrofe koja ga je pogodila, Japan biti prisiljen smanjiti napore koje je učinio na polju smanjenja emisije štetnih plinova. Kako bi pokrenuli svoju ekonomiju morat će se oslanjati na, po okoliš, štetne oblike energije.

Situacija u Japanu otvorila je oči i Njemačkoj, koja je najavila zatvaranje svih nuklearnih elektrana do 2022. godine, a one, bez obzira na sve probleme koje donose, nemaju skoro nikakvu emisiju štetnih plinova u atmosferu.

Fatih Birol, dužnosnik agencije, smatra kako će sve teže biti održati rast prosječne temperature Zemlje do 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijske razine. Ukoliko se to ne ostvari, moglo bi doći do katastrofalnih klimatskih poremećaja koje bi pogodile zalihe vode i globalnu poljoprivredu, a uzrokovale bi i češće i razornije elementarne nepogode, kao i podizanje razine mora.

Sastanak u Bonnu bit će uvod za godišnju sjednicu u UN-u na kojoj se mogu donijeti određeni obvezujući sporazumi. Istovremeno, zemlje u razvoju se žale kako se limiti emisije plinova često odnose samo na njih, dok razvijene zemlje prolaze nekažnjeno kada premašuju dogovorene količine.

Pročitajte više