Zračna luka Zagreb: Krađa kabela signalizacije nije dovela do prekida prometa

IZ ZRAČNE luke Zagreb danas su objasnili da su se nakon krađe kablova u krugu trafostanice, koja se odigrala u ponedjeljak oko 18,30 sati, djelomično ugasila svjetlosna signalizacija samo centralne linije piste.

> Lopov na Plesu krao aluminijske kablove i ugasio dio sustava za noćno slijetanje

"Djelomično gašenje u naravi znači da je svaka druga svjetiljka na centralnoj liniji bila van funkcije, dok je druga rasvjeta ostala u potpunoj funkciji", izvijestili su iz Zračne luke Zagreb. Do hvatanja kradljivca je došlo kada je kontrolni toranj električarima prijavio da je došlo do djelomičnog prekida rasvjete centralne linije uzletno-sletne staze. Električar je uočio nepoznatu osobu unutar dvorišta trafostanice koja je pokušala preskočiti ogradu i baciti se u bijeg. Djelatnik Zračne luke Zagreb ga je u tome spriječio i zadržao do dolaska policije.

"Rekonstrukcijom događaja utvrđeno je da je kradljivac probio ogradu, ušao u krug trafostanice, podigao poklopce sa kabelskog zdenca, ušao u zdenac i odrezao kabele sustava svjetlosne signalizacije i to centralne linije", piše u priopćenju iz Zračne luke Zagreb.

Promet se redovito odvijao


"Sustav svjetlosne signalizacije Zračne luke Zagreb projektiran je na način da postoji više strujnih krugova na istoj svjetlosnoj signalizaciji iz dva nezavisna izvora napajanja iz dvije nezavisne trafostanice i pričuvnim generatorima, što onemogućava gubljenje funkcije i ugrozu sigurnosti zračnog prometa", pišu iz Zračne luke Zagreb. Dodaju kako ta krađa nije prouzročila nikakav poremećaj u redovitom odvijanju prometa te da ni na koji način nije "bila ugrožena sigurnost odvijanja prometa u Zračnoj luci Zagreb".

"Prostor oko trafostanice TS4 je osvijetljen, ograđen ogradom s bodljikavom zaštitnom žicom koju redovito obilaze službe sigurnosti Zračne luke Zagreb, dok rad trafostanice redovito više puta dnevno nadziru radnici elektro službe, a u tijeku je izrada projekta video nadzora", zaključuju iz Zračne luke Zagreb.

Pročitajte više