Zračna sigurnost: Finsko predsjedništvo EU-a želi brze mjere

FINSKO predsjedništvo EU-a u petak je predstavilo svojim partnerima pravilnik za jačanje mjera zračne sigurnosti nakon što je u Velikoj Britaniji otkrivena teroristička zavjera kojoj je cilj bio rušenje desetak transatlantskih zrakoplova.

U priopćenju objavljenom u petak, finsko predsjedništvo "inzistira na činjenici da prijedlozi, kojima je cilj jačanje mjera zračne sigurnosti a koji se trenutačno razmatraju u EU, trebaju biti usvojeni što prije".

U priopćenju se dodaje da je finsko predsjedništvo pismo s tim sadržajem poslalo ministrima prometa preostalih 24 zemalja članica.

EU je nakon atentata 11. rujna 2001. u SAD-u usvojila zajedničke mjere zračne sigurnosti koje države članice mogu pojačati u slučaju potrebe. Europska je komisija već predložila reviziju tih mjera koje europski ministri prometa i Europski parlament već razmatraju.

Nakon što je prošli tjedan britanski Scotland Yard otkrio terorističku zavjeru kojoj je cilj bilo rušenje desetak zrakoplova na transatlantskim linijama, više zemalja, među kojima Velika Britanija, Francuska i Njemačka, predložilo je pojačanu kontrolu tekućih eksploziva, interneta i putnika.

Finsko je predsjedništvo dodalo da je sazvalo za prvi tjedan rujna sastanak radne skupine za zračni promet Vijeća za transport.

Pročitajte više