Župan Bognar o odluci Ministarstva pravosuđa

OSJEČKO-BARANJSKI župan Ladislav Bognar (SDP) izjavio je danas kako je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave svojim tumačenjem potvrdilo da mu na sjednici Skupštine Osječkobaranjske županije, 20. prosinca prošle godine, nije izglasovano nepovjerenje.

Od 50 vijećnika koji su toga dana pristupili tajnome glasovanju 25 ih je dalo potporu županu, a isto toliko ih se izjasnilo protiv. Inače, županijska Skupština ima 51 člana.

Klub vijećnika HDZ-a, koji je pokrenuo inicijativu o glasovanju, to je protumačio kao gubitak povjerenje te pozvao Bognara da podnese ostavku.

U tumačenju Ministarstva, koje je Bognar predstavio na današnjoj konferenciji za novinare navodi se, uz ostalo, da Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi propisuje ´da je odluka o nepovjerenju prihvaćena ako je za nju glasovala većina svih članova predstavničkog tijela´ te da je ´prijedlog za iskazivanje nepovjerenja odbijen ako odluka nije donijeta najmanje natpolovičnom većinom svih vijećnika´.

Bognar je ocijenio kako je za iskazivanje nepovjerenja trebalo prikupiti većinu glasova od ukupnog broja vijećnika u županijskoj Skupštini, te je ustvrdio da su pokretači prijedloga za iskazivanje njegova nepovjerenja, protiv njega podigli medijsku hajku jer su, kako smatra, ´znali da zakonski nisu ništa postigli´.

Bognar je za ponedjeljak najavio novi sastanak županijske koalicije (SDP-a, LS-a, HSS-a, HSLS-a) na kojem će se, kako kaže, dogovoriti daljnji koraci koje koalicija namjerava učiniti. Dodao je kako je proteklih dana obavio razgovore s predstavnicima koalicijskih stranaka te da je zajedničko stajalište svih stranaka da koalicija treba opstati.

Inače, predstavnici osječko-baranjskog HSS-a u ponedjeljak su zatražili od koalicijskih partnera da se razriješi kriza u toj županiji te da HSS ne inzistira na ostanku župana Ladislava Bognara. Osvrćući se na glasovanje županijske Skupštine, od 20. prosinca, ocijenili su da je to političko pitanje koje koči sve kvalitetne koalicijske projekte te su koalicijskim partnerima, SDP-u, LS-u i HSLS-u, dali rok od 15 dana da se rasplete politička kriza u Osječko-baranjskoj županiji.



Pročitajte više