Župan Celjak obišao radove na sanaciji klizišta na kostajničkom području

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak obišao je danas sanirana klizišta u Selištu Kostajničkom te radove na obnovi Osnovne škole Katarine Zrinske u Mečenčanima poručivši da su to najveća ulaganja nakon potresa na kostajničkom području.

U sanaciju klizišta uloženo je 360.000 eura, a na području Selišta Kostajničkog i Čukura sanirane su i ceste u vrijednosti većoj od 340.000 eura pa sada stanovnici mogu na siguran način koristiti prometnicu, rekao je župan.

Nastala dva klizišta

Nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko-moslavačku županiju, na dvije su lokacije pokrenuta klizišta u dužini od 50 i 55 metara, zbog čega je došlo do ulegnuća kolničke konstrukcije i formiranja pukotina na kolniku.

U sklopu sanacije u oba klizišta ukupno je ugrađeno 159 pilona, a saniran je i asfaltni kolnik te su na kritičnim mjestima ugrađeni i odbojnici. Radovi su počeli potkraj 2022., a završeni su prošlog mjeseca.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan naglasio je da je posebno važna obnova prometnice kod Selišta Kostajničkog, koja je sada prvi put modernizirana.

Stanovnik Selišta Miroslav Ivezić rekao je da im je cesta od velike važnosti jer bi bez nje morali putovati 15 kilometara više da bi došli do hitne pomoći ili trgovine.

Obišao i školu u Mečenčanima

Župan Celjak obišao je i Mečenčane, gdje su u tijeku radovi na cjelovitoj obnovi Osnovne škole Katarine Zrinske, koja je u potresu teško oštećena.

Nastava nakon potresa organizirana je na dvije izmještene lokacije, i to u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka i Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici.

Cjelovita obnova škole obuhvaća sanaciju i ojačanje konstrukcije zgrade, ugradnju toplinske izolacije i promjenu rasporeda učionica radi optimalnog korištenja prostora. Celjak je rekao da su radovi na konstrukcijskoj obnovi završeni pa se tijekom ljeta još očekuje završetak cjelovite obnove. Vrijednost obnove škole, dodao je, iznosi oko 970.000 eura.

Pročitajte više