Župan Lukšić: Autocesta Zagreb - Split i pristupne ceste životno pitanje

SPLITSKO-dalmatinski župan Branimir Lukšić na današnjem sastanku županijskog povjerenstva za praćenje izgradnje autoceste Zagreb Split rekao je da je izgradnja te autoceste, kao i pristupnih cesta, životno, a ne političko ili ideološko, pitanje te županije.

Župan Lukšić je članove povjerenstva te gradonačelnike i načelnike srednjodalmatinskih gradova i općina izvijestio kako je dva puta, koncem prošle i početkom ove godine, zamolio pismeno premijera Račana za sastanak na tu temu, ali tvrdi da odgovor nije dobio.

Županijsko povjerenstvo za praćenje izgradnje autoceste Zagreb -Split zaključilo je danas kako je imperativ za buduću autocestu produžiti cestu Solin - Klis do Dugopolja, izgraditi cestu od Solina do Kaštela te od Prgometa do Planog.

Također, nužno je izgraditi četverotračnu prometnicu od splitskog transportno-trgovinskog središta (TTS) preko Ravnica do Omiša i obnoviti cestu Šestanovac - Dubci. Ukupna je vrijednost tih zahvata, za koje bi sredstva trebala osigurati Vlada, 901 milijun kuna, dok za dovršetak programa cesta u Županiji u državnoj i dijelom županijskoj i lokalnoj mreži Vlada treba osigurati 993 milijuna kuna, a Županija je osigurala ono što je njezina obveza - 520 milijuna kuna.

Predsjednik županijskog povjerenstva za praćenje izgradnje autoceste Zagreb - Split Joško Kovač rekao je kako je izuzetno važno da se autocesta Zagreb - Split produži dalje do Šestanovca jer ako se to ne uradi, po Kovaču, promet će od Splita do Omiša, koji je ionako zagušen, biti gotovo nemoguć.

Na dionici od Splita do Omiša, po Kovačevim riječima, treba osigurati priključke koji će ići prema Trogiru, Sinju i makarskom primorju.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Ivo Peko zamjerio je HSLS-ovcima Ivanu Škariću i Ivici Boti i HDZ-ovcu, gradonačelniku Šestanovca, Živku Trogrliću da u javnost izlaze s izjavama o autocesti mimo znanja županijskog povjerenstva, a isključivo u dnevnopolitičkom interesu, ´pripremajući se za izbore kao da oni iz svoga džepa grade tu autocestu´.

Pročitajte više