Žustra rasprava u Kongresu: Republikanac Trumpa usporedio s Isusom

Foto: EPA

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa večeras je, oko 20 sati po lokalnom vremenu, izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Raspreva je bila žustra.

>>> RASPRAVU O OPOZIVU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

23:20 Glasanje se očekuje kroz iduća dva sata

22:53 Većina Amerikanaca, 57% smatra da je Trump zloupotrijebio svoj položaj, a 54% njih vjeruje da ima dovoljno dokaza za te optužbe, piše FiveThirtyEight, portal koji se bavi statističkim analizama.

No to ne znači da većina njih želi da dođe do opoziva. Prema FiveThirtyEight, 47% Amerikanaca podržava ostanak Trumpa, dok se tome protivi također 47%, piše BBC.

22:00 Demokratski zastupnik Peter DeFazio rekao je tijekom rasprave da je Vladimir Putin "Trumpov prijatelj".

DeFazio  je optužio predsjednika Trumpa da je "ucjenjivao" ukrajinskog predsjednika.

"Pa nju napada Rusija. Vladimir Putin, znate za njega? Trumpov prijatelj", odgovorio je DeFazio republikancima koji su rekli kako Ukrajina nije djelovala pod političkim pritiskom.

21:00 Republikanac pogrešno koristio šesti amandman u obrani Trumpa.

Zastupnik Barry Loudermilk ponovio je danas tijekom rasprave o opozivu često korištenu tvrdnju republikanaca da je predsjedniku Trumpu uskraćeno njegovo pravo po šestom amandmanu Povelje prava, odnosno pravo "okrivljenika da se suoči sa svojim optuženikom".

"Šesti amandman jamči pravo okrivljenika da se suoči sa svojim optuženicima. No, identitet zviždača i dalje je ostao tajna", kazao je Loudermilk.

No, Loudermilk nije u pravu, piše CNN. Trump nema ustavno pravo da se suoči sa zviždačem. Šesti amandman odnosi se samo na kriminalna suđenja. Ustavna prava optuženika za kazneno djelo ne odnose se na javne službenike u postupku opoziva.

Taj amandman jasno definira na koga se odnosi. Na početku stoji "u svim kaznenim progonima", a zatim se nastavlja da optuženi ima pravo "biti suočen sa svojim optuženicima".

Steve Vladeck, analitičar Vrhovnog suda i profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Teksas, smatra da je pozivanje na šesti amandman kako bi se sugeriralo da Trump ima pravo suočiti se sa zviždačem "toliko pogrešno da je sramotno".

20:40 Republikanac Barry Loudermilk izjavio je tijekom današnje rasprave o opozivu da je Isus Krist imao poštenije suđenje prije nego što su ga razapeli nego što to danas ima Trump.

"Prije nego što krene ovo povijesno glasanje, tjedan dana prije Božića, želim da ovo imate na umu: kada je Isus bio lažno optužen za izdaju, Poncije Pilat mu je dao priliku da se suoči s onima koji su ga optužili. Tako da je tijekom tog lažnog suđenja Poncije Pilat Isusu pružio više prava nego što su ih demokrati omogućili svom predsjedniku tijekom ovog procesa", rekao je Loudermilk.

Loudermilk je prigovorio kako zviždač, koji je potaknuo postupak opoziva, nije pozvan da svjedoči i da je njegov identitet još uvijek obavijen velom tajne.

20:25 Dok se Zastupnički dom priprema na glasanje o opozivu, američki državni tajnik Mike Pompeo odbacio je postupak kao "buku" i "glupost".

Komentirao je postupak uoči sastanka s ministrom obrane Markom Esperom i predstavnicima Indije.

"Važno je napomenuti da smo danas naporno radili na važnim stvarima za Sjedinjene Države", rekao je Pompeo.

"To je bilo ono na što smo bili usredotočeni. Svijet bi trebao znati da unatoč svim bukama, kaosu i medijima koji postavljaju pitanja koja su potpuno nepovezana s razlogom zbog kojeg smo danas ovdje, vođe naših dviju država marljivo rade na zaštiti američkog naroda i na razvoju odnosa između Sjedinjenih Država i Indije koji je strateški važan za naredna desetljeća", kazao je.

"Nećemo dopustiti da nas buka i gluposti koje se zbivaju ovdje u Washingtonu odvrate od te namjere", dodao je.

20:10 Rasprava o člancima opoziva trajat će otprilike još pet sati. I demokratima i republikancima preostaje još nešto više od 2 sata za govore.

Očekuje se da će se rasprava završiti između 00:30 i 01:00 sati po našem vremenu. Glasanje o opozivu slijedi nakon završetka rasprave.

19:20 Jutros su se u glavnom gradu Sjedinjenih Država, Washingtonu, okupili prosvjednici na skupu naziva Opoziv i odlazak kako bi pružili potporu postupku opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

19:00 Američki predsjednik i dalje prati postupak opoziva te situaciju komentira na Twitteru.

"RADIKALNI LJEVIČARI IZGOVARAJU NEVJEROJATNE LAŽI. OVO JE UVREDA AMERICI, UVREDA REPUBLIKANCIMA!!!" napisao je Donald Trump nedavno na Twitteru.

18:40 Republikanci u Zastupničkom domu brane Donalda Trumpa i tvrde kako je cijeli postupak opoziva nepošten. Tvrde da demokrati ignoriraju činjenice i manipuliraju javnošću te da nema konkretnih dokaza da je predsjednik učinio bilo što nezakonito.

18:30 Prijenos uživo postupka opoziva u Zastupničkom domu Sjedinjenih država.

18:22 Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nazvala je na početku rasprave predsjednika Trumpa "prijetnjom nacionalnoj sigurnosti".

"Stvar je u tome što je predsjednik stalna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i integritetu naših izbora, koji su osnova naše demokracije", rekla je Pelosi.

"Danas smo ovdje da za narod obranimo demokraciju. Ako ne bismo djelovali sada, ne bismo ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim", dodala je.

18:11 Započela je rasprava o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

18:09 Upravo se počelo s čitanjem dva članka o pokretanju opoziva. Nakon toga započinje rasprava.

18:05 Glasanje o pravilima rasprave je završilo. Očekuje se da će rasprava započeti za samo nekoliko trenutaka. Demokrati i republikanci će ravnopravno iskoristiti šest sati predodređenih za raspravu.

Vrijeme rasprave moglo bi se produljiti u slučaju zahtjeva republikanaca za proceduralnim glasanjem.

18.00 Donald Trump budno prati zasjedanje Zastupničkog doma.

Mada je Trump postupak opoziva proglasio "lovom na vještice" i "prijevarom", on svejedno budno prati razvoj situacije.

Prema BBC-ju, američki predsjednik je od početka zasjedanja 45 puta objavio nešto na Twitteru ili podijelio tuđe komentare.

17:25 Zastupnički dom upravo glasa o proceduri odvijanja postupka opoziva.

17:20 Ovdje možete pročitati članke na kojima se temelji postupak opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

16:40 Što se trenutno događa u Zastupničkom domu?

Zastupnici sada raspravljaju o pravilima vezanima uz odvijanje postupka opoziva. Ta će pravila strukturirati na koji će se način voditi rasprava o člancima za opoziv.

Zastupnički dom prvo će glasati o članku I. (zlouporabi položaja), a zatim će prijeći na članak II. (ometanje istrage Kongresa).

Očekuje se da će republikanci odgađati raspravu te bi ona mogla trajati i do osam sati.

16:30 Republikanska kandidatkinja iz 2016. podržava opoziv Trumpa.

Jedna od Trumpovih protivnika u republikanskoj primarnoj kampanji 2016. bila je bivša izvršna direktorica HP-a Carly Fiorina, koju je Trump kritizirao rugajući se njenom izgledu.

"Pogledajte to lice. Bi li itko glasao za tako nešto?" izjavio je tada Trump.

Fiorina je ovoga tjedna rekla za CNN kako podržava glasanje za opoziv Trumpa.

"Mislim da je od vitalnog značaja da se on opozove", rekla je.

16:15 Američki predsjednik Donald Trump izrazio je prije početka zasjedanja Zastupničkog doma razočaranje na Twitteru zbog postupka opoziva.

"Možete li vjerovati da će me danas opozvati radikalna ljevica, demokrati koji ne rade ništa, a ja nisam učinio ništa pogrešno! Strašno. Čitajte transkripte. To se ne bi nikada više smjelo dogoditi nekom drugom predsjedniku. Molite se!" napisao je Trump na Twitteru.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham kazala je da je Trump "frustriran" zbog procesa opoziva.

"On je frustriran, kako pokazuje jučerašnje pismo", kazala je, govoreći o pismu na šest stranica koje je Trump poslao predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi u kojem je svoje protivnike optužio da vode otvoreni rat protiv njega i da žele srušiti demokraciju.

15:50 Republikanci su podnijeli prijedlog domu da se u potpunosti prekine postupak opoziva, ali to nije usvojeno.

Demokrati, kojih u Zastupničkom domu ima više od republikanaca, glasali su protiv tog prijedloga.

15:40 Članovi Zastupničkog doma Sjedinjenih Država započeli su raspravu i uskoro će odlučiti o "pravilu za opoziv". Takozvano pravilo je proceduralno sredstvo koje bi se moglo usporediti s dnevnim redom, a koje određuje kako će se odvijati današnja rasprava - tko će sve govoriti i koliko dugo.

Zastupnički dom može pokrenuti opoziv običnom većinom, ali će na suđenju u Senatu za zbacivanje predsjednika biti potrebna čak dvotrećinska većina, ishod koji nije vjerojatan s obzirom na to da republikanci ondje drže većinu.

Optužuju ga za zloporabu položaja i ometanje istrage

Podsjetimo, demokrati optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. Tu uslugu uvjetovao je deblokadom vojne pomoći. 

Također je optužen za ometanje istrage Kongresa.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti države. Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja". No, nijedan američki predsjednik do sada nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

 

Pročitajte više