Žužul: Velika Britanija podržat će Hrvatsku na putu u NATO

VELIKA BRITANIJA podržat će Hrvatsku u njezinoj želji da postane punopravna članica NATO-a, kazao je u srijedu u Londonu nakon razgovora s britanskim ministrom obrane Geoffom Hoonom hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul u srijedu u Londonu u nastavku svoje europske turneje o hrvatskom približavanju Europskoj uniji i NATO-u razgovara s visokim britanskim dužnosnicima.

"Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Velika Britanija podržati Hrvatsku na njezinom putu u NATO, a britanski ministar obrane rekao je da će pozdraviti dan kada Hrvatska postane punopravna članica Saveza", rekao je Žužul.

Hrvatski je ministar s Hoonom razgovarao o oblicima daljnje suradnje između Zagreba i Londona.

"Razgovorali smo kako hrvatsko približavanje NATO-u može pomoći regiji", rekao je hrvatski šef diplomacije ističući kako je vrlo zadovoljan vođenim razgovorom.

"Ponovio sam čvrstu odlučnost hrvatske Vlade da napravi svoj domaći zadatak, a dobili smo priznanje i pohvale za ono što smo dosada učinili, pogotovo na stvaranju atmosfere za povratak izbjeglica", nastavio je.

Žužul i Hoon općenito su ragovarali i mogućem budućem uključivanjem Hrvatske u mirovne operacije, ali, kako je rekao hrvatski ministar, konkretnih pitanja za sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama nije bilo.

Žužul je Hoona pozvao u posjet Hrvatskoj, što je on i prihvatio.

Zagreb i London održavaju dobru bilateralnu suradnju na vojnom planu, a početkom ove jeseni u Slunju će biti organizirana i prva zajednička hrvatsko-britanska vojna vježba u kojoj će sudjelovati 160 britanskih vojnika. U Hrvatsku bi uskoro trebali stići i britanski vojni stručnjaci koji će s hrvatskom stranom razgovarati o osnivanju NATO-ovog regionalnog centra za obuku. Savez već ima devet takvih centara, a ideja o osnivanju regionalnog centra u Hrvatskoj pojavila se sredinom prošle godine. Regionalni centar NATO-a vjerojatno će biti u Rakitju, gdje Hrvatska vojska već ima svoj centar za obuku.

Žužul će u srijedu poslijepodne u Londonu razgovarati s britanskim ministrom za europske poslove Dennisom McShanom i ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Pročitajte više