Zver u lancima: Kalinića osudili na godinu i pol dana zatvora zbog lažnih putovnica

"MA NAPIŠITE što hoćete, baš me briga", odgovor je Sretka Kalinića Zveri na pitanje suca Rafaela Krešića osjeća li se krivim zbog krivotvorenja hrvatskih putovnica. Na sučevu napomenu kako se mora očitovati o krivnji, Kalinić je isprva kazao kako se ne osjeća krivim, a zatim je nakon konzultacija s odvjetnikom priznao krivnju.

Nakon suđenja dugog otprilike 15 minuta, sudac je 36-godišnjeg Kalinića osudio po kratkom postupku na godinu i pol dana zatvora zbog krivotvorenja putovnica.

Okrutni "zemunac" Kalinić je nešto nakon 10 sati doveden u sudnicu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u lancima. Čitavo vrijeme u sudnici na licu mu je titrao blagi osmijeh. Fotografima koji su ga opkolili svojim fotoaparatima kazao je: "Da sam znao, ne bih došao da me slikate".

Sutra izručenje Kalinića?

Kalinića čeka izručenje Srbiji gdje je osuđen za ubojstvo premijera Zorana Đinđića na 30 godina zatvora te na 40 godina zbog drugih ubojstava i otmica. Kako mu je suđeno u odsutnosti, moći će tražiti ponavljanje suđenja. Tako će moći tražiti ponavljanje suđenja za ubojstvo Đinđića, ali samo u dijelu koji se odnosi na njega, što neće utjecati na pravomoćnu presudu.

Očekuje se da će Kalinić progovoriti o ubojstvima koja je počinio ili u kojima je sudjelovao. Ukoliko njegovi iskazi budu relevantni i argumentirani, mogu dovesti do novih suđenja. Izručenje Kalinića bi se moglo odviti već sutra, čime bi postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen Srbiji.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas nije znao reći kad će Kalinić biti izručen Srbiji. "Izručit ćemo ga najbrže što možemo", kaže Bošnjaković koji je već potpisao rješenje o Kalinićevom izručenju, stoga nema nikakve potrebe da se prebacivanje najokrutnijeg ubojice "zemunskog klana" u Srbiju dodatno odugovlači.

Pročitajte više