ZVIJEZDE SLOVENSKE PROSLAVE ULASKA U EU: PRODI, ROP, BREGOVIĆ I MILANSKA SCALA

Glavni događaji službenog programa središnje proslave kojim će Slovenija obilježiti ulazak u Europsku uniju, održat će se u noći s 31. travnja na 1. svibnja, a odvijat će se na novoizgrađenom gradskom trgu nastalom između "nove" i "stare" Gorice na samoj talijanskoslovenskoj granici, nakon rušenja simboličke željezne ograde koja je godinama dijelila stanovnika ta dva gradića.

Kako piše tjednik slovenske vlade na engleskom jeziku "Slovenia News", umjetnički program otvorit će kasno popodne 31. travnja filharmonijski orkestri iz Trsta i Ljubljane koje će pratiti mješoviti zbor milanske opere La Scala.

Nakon toga, slovenski i talijanski glumci čitat će ulomke iz književnih djela.

U ponoć, u nazočnosti predsjednika Europske komisije Romana Prodija i slovenskog premijera Antona Ropa svečani će događaj kulminirati vatrometom i pop-koncertom.

Manje svečanosti bit će održane i u Gornjoj Radgoni na granici s Austrijom, te Hodošu na granici s Mađarskom, a u Ljubljani na Kongresnom i Prešernovom trgu svirat će glazbenici iz inozemstva.

Slovenska televizija postavit će širom države velike ekrane na kojima će Slovenci moći gledati i programe proslava ulaska 9 ostalih država u Europsku uniju.

U Novoj Gorici 1. svibnja održat će se i koncert Gorana Bregovića, čiji su pokrovitelji jedna talijanska i jedna slovenska banka iz Kopra.

(Hina) xfl ynab

Pročitajte više