Zvona oglasila početak pogrebnoga obreda Svetoga Oca

TOČNO u deset sati, na početku pogrebnoga obreda Svetoga Oca Ivana Pavla II., koji predvodi dekan Kolegija kardinala Joseph Ratzinger, oglasila su se zvona zagrebačke katedrale i svih crkava u Hrvatskoj.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u posebnoj okružnici odredio je da crkvena zvona Nadbiskupije zvonjavom od 15 minuta označe početak ovozemnoga rastanka sa Svetim Ocem, poglavarem Katoličke crkve koji je danas u Rimu okupio više milijuna vjernika, a pred televizijskim ekranima u svijetu, kako se procjenjuje, oko tri milijarde ljudi.

Tijelo Ivana Pavla II. bit će položeno u grobnicu iznad koje se nalazi skulptura Blažene Djevice Marije s djetetom u naručju, djelo Ivana Duknovića, hrvatskoga kipara iz 15. stoljeća, rodom iz Trogira.

Zagrebačku katedralu pohodio je papa Ivan Pavo II. za prvoga pastoralnog i službenoga pohoda Hrvatskoj 10. rujna 1994., kada se molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca. Zagrebačku katedralu pohodio je i 2. listopada 1998. u predvečerje proglašenja blaženim kardinala Stepinca.

Trg pred katedralom tijekom pogrebnoga obreda je prazan, tek poneki prolaznik, gore svijeće koje su vjernici počeli paliti kad su čuli da je Sveti Otac preminuo.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Francesco-Javier Lozano večeras će u 18 sati u zagrebačkoj katedrali predvoditi misu zadušnicu za Svetoga Oca Ivana Pavla II.

Pročitajte više