NIJE ŠALA Toyota opozvala najpopularniji auto u Americi, a razlog je nevjerojatan

NIJE ŠALA Toyota opozvala najpopularniji auto u Americi, a razlog je nevjerojatan

 Foto: Toyota

NEKI će pomisliti kako se radi o prvotravanjskoj šali, no opoziv iz Toyote je pravi, a razlog je vrlo ozbiljan.
 
I dok se opozivi najčešće mogu povezivati s nekim banalnim pogreškama koje tu i tamo mogu prouzročiti havariju, ovdje je situacija kudikamo ozbiljnija. Naime, Toyota je u pojedine primjerke Camryja s 2.5-litrenim benzinskim motorom ugradila prevelike klipove, a to bi mogao biti problem. 
 
Šalu na stranu, Toyota je doista u pojedine motore ugradila klipove prevelikog promjera. Pogreška nije velika i radi se o krivoj toleranciji, što je bez pomagala nemoguće primijetiti. No u vožnji se itekako osjeti pa takvi motori buče i grubo rade, a nerijetko se iz ispuha pošteno dimi. Također, vozač takvog automobila će na ploči s instrumentima primiti upozorenja kroz signalne lampice i poruke, a osjetit će se i pad snage. U ekstremnim situacijama motor će stati, a to može dovesti do nezgode. 
 
 
Dobra je vijest da je opozivom zahvaćeno tek 1730 primjeraka od oko 350.000 koliko ih se proda u godinu dana na američkom tržištu. U sklopu servisa provjerit će se serijski broj klipa i ako se radi o spornom primjerku Toyota će zamijeniti cjelokupni motor. 
 
Ovo je drugi opoziv za Camry. U veljači je opozvano oko 12.000 primjeraka s V6 motorom zbog mogućnosti curenja goriva. 
 
Osma generacija Toyote Camry na tržištu je od polovice prošle godine, a nudi se po cijeni od 23.495 dolara naviše.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara