Novi AMG V8 - najsnažniji atmosferski motor u klasi

DUEL BMW-a i Mercedesa nastavlja. Novu liniju fronte otvorio je Mercedesov sportski odjel predstavivši još jedan vrhunski motor. Mercedesov odgovor na BMW-ov V10 iz modela M5 je atmosferski 6.3 V8 snažan 510 KS, kojeg predstavlja AMG.

Prije nekoliko dana Mercedes-AMG je službeno predstavio svoj najnoviji proizvod. Atmosferski 6.3-litreni tehnički dragulj V8 koncepcije razvija 375 kW/510 KS pri 6.800 o/min i 630 Nm maksimalnog zakretnog momenta dostupnog pri 5.200 o/min.

U Mercedesu tvrde da je to prvi motor u svijetu koji kombinira veliku zapreminu i sklonost visokim okretajima. Prava istina je na pola puta, jer je i BMW-ov V10 atmosferski motor (507 KS pri 7.750 o/min, 520 Nm pri 6.100 o/min), a i spada u visokoturažne motore.

>> Dijagram karakteristike motora možete vidjeti ovdje.

Međutim, ono što se mora priznati da je novi AMG-ov proizvod najsnažniji motor u klasi V8, a i raspolaže s dvadesetak posto većim zakretnim momentom u odnosu na konkurenciju. O čemu je riječ dovoljno govori podatak da vozač može već pri 2.000 o/min računati na 500 Nm okretnog momenta.Motor je u potpunosti napravljen od aluminija povišene čvrstoće, a opremljen je svim danas dostupnim sustavima, od varijabilnog upravljanja usisnim ventilima s dvije zaklopke do primjene specijalnog materijala prevlake (smanjeno trenje) za košuljice cilindara. Natjecanjima inspiriran motor u potpunosti je razvijen trudom i znanjem stručnjaka iz Affalterbacha, a ugrađivat će se u većinu automobila s AMG oznakom.

Novi motor koji niti jedan dio ne dijeli s ostalim Mercedesovim “osmacima” jedan je od glavnih pretendenata za titulu motora godine, koja AMG-u nije strana. 2003. i 2004. godine tu su laskavu nagradu odnijeli  kompresorski 5.5 V8 V8 6.0-litre V12 biturbo, oba djelo AMG-a, i to u klasi "Best Performance Engines" u izboru "Engine of the Year Awards". Ovogodišnji pobjednik bio je BMW-ov 5.0 V10.

Više o spomenutom izboru možete pročitati ovdje.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara