Kako prepoznati toksičnu atmosferu u restoranu? Ovih 5 pokazatelja puno znači
AKO RADITE ili ste ikad radili u restoranu, znate da je restoranska industrija vrlo zahtjevna, a nerijetko sav taj stres može rezultirati toksičnim radnim okruženjem, što utječe na fizičko i psihičko stanje radnika.
Toksično radno okruženje ne stvara samo jedna osoba već kombinacija mnogih čimbenika, a svatko u tome igra ulogu, od direktora do perača posuđa. Ovo su neki od glavnih znakova da je atmosfera u restoranu toksična.
Radnici stalno dolaze i odlaze
Očit znak toksičnog radnog mjesta je konstantno visoka stopa fluktuacije. Česti odlasci zaposlenika mogu poremetiti poslovanje, dovesti do nedosljednosti i izazvati stres kod onih koji ostaju. Velika fluktuacija često ukazuje na to da su zaposlenici nezadovoljni, da se osjećaju podcijenjeno ili doživljavaju značajan stres na radnom mjestu.
>> Radite li ih i vi? Konobari mrze kada mušterije u restoranu rade ovih šest stvari
Nepoštovanje
Toksično radno mjesto često potiče okruženje u kojem se nepoštovanje kolega tolerira ili čak normalizira. To se može manifestirati kao maltretiranje, uznemiravanje, diskriminacija ili bilo koji oblik ponašanja koji stvara neprijateljsku atmosferu. Takvo ponašanje ne utječe samo na pojedince na osobnoj razini već nagriza cjelokupnu organizaciju.
Nedostatak potpore šefova
Ako je, primjerice, gostima u restoranu dopušteno da viču na zaposlenike bez ikakve intervencije uprave i šefova, zaposlenici se osjećaju nemoćno. Osim toga, ako zaposlenici dođu svojim nadređenima s idejama o tome kako nešto poboljšati i promijeniti, a oni ih neprestano ignoriraju, i to je primjer nedostatka potpore. A ovaj nedostatak potpore glavni je znak toksičnosti.
>> Ljudi ne biraju restorane po cijenama nego po ovih 9 stvari
Zaposlenike se stalno kritizira, a nikad ih se ne hvali
Govori li se zaposlenicima stalno da nešto rade krivo? Kad restoran ima lošu večer, za to su krivi svi, ali kada sve ide onako kako treba, onda uprava preuzima sve zasluge. To se često događa na nekim radnim mjestima i tipičan je primjer toksičnog ponašanja. Ako se zaposlenike kritizira samo kada nešto pođe po zlu, ali ih se ne hvali kada je sve kako treba, to bi ih moglo demoralizirati te bi mogli misliti da ništa što rade nije dovoljno dobro.
Negativni stavovi i stalno prigovaranje
Menadžeri i šefovi nisu jedini koji mogu pridonijeti toksičnoj atmosferi na radnom mjestu u restoranu, tu su i drugi kolege. Kada stalno imaju negativan stav prema svemu i na sve se žale, bilo da su u pitanju smjene, plaće ili nešto treće, i to može biti zamorno i stvoriti toksično okružje na radnom mjestu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati