Nipošto nemojte bacati ostatke lososa, iskoristite ih za ovo preukusno jelo
PLJESKAVICE od lososa idealan su primjer kako od jednostavnih i lako dostupnih sastojaka možete pripremiti iznimno ukusno i hranjivo jelo. Izvana su lijepo hrskave, a iznutra mekane, sočne i pune pravih, vidljivih komadića lososa. Upravo ta tekstura - kombinacija prhkosti i nježne sredine - čini ih neodoljivima već nakon prvog zalogaja.
Ono što ih dodatno izdvaja jest njihova praktičnost: možete ih pripremiti od ostataka već pečenog lososa pa su savršene za brzi ručak, laganu večeru ili čak kao toplo predjelo za goste. Odlično se slažu uz tartar umak, ali i uz svježu salatu, pečeno povrće ili u finom sendviču. Bez obzira kada ih poslužite, možete biti sigurni da će brzo nestati s tanjura.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- pečeni losos
- maslinovo ulje
- maslac
- luk
- crvena paprika
- krušne mrvice
- jaje
- majoneza
- Worcestershire umak
- sol, papar, čepnjak u prahu
- svježi peršin.
Priprema
U srednje velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i crvenu papriku pa pirjajte 7 do 9 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Maknite s vatre.
U većoj posudi pomiješajte usitnjeni losos, pirjani luk i papriku, krušne mrvice, umućeno jaje, majonezu, Worcestershire umak, sol, češnjak u prahu, papar i svježi peršin. Sve dobro sjedinite. Od dobivene smjese rukama oblikujte male pljeskavice, promjera oko 5 cm i debljine 1.5 cm. Za svaku pljeskavicu trebat će vam otprilike jedna puna žlica smjese.
U čistoj tavi zagrijte preostalo ulje i maslac. Pažljivo slažite pljeskavice i pecite ih 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju i budu potpuno pečene. Ponovite postupak s ostatkom smjese i poslužite ih tople uz tartar umak. Cijeli recept pronađite ovdje.