Novo istraživanje otkrilo vezu između ugljikohidrata i raka pluća
Foto: Shutterstock
POPIS hrane koja se veže uz pojavu raka nastavlja rasti. Prema istraživanju znanstvenika s teksaškog MD Anderson centra za rak, rizik od raka pluća 49 posto je veći kod ljudi koji jedu hranu bogatu ugljikohidratima, odnosno hranu s visokim glikemijskim indeksom.
Što je glikemijski indeks hrane viši, to je veći njezin utjecaj na šećer u krvi. Skok glukoze i inzulina podiže tjelesne inzulinolike faktore rasta, proteine koji se povezuju s većim rizikom od raka pluća.
To znači kako se jedenjem hrane s visokim glikemijskim indeksom kao što su bijeli kruh, cornflakes, krumpir i neke vrste voća, može povećati šansa dobivanja raka pluća.
Ispitanici s najvišem glikemijskim indeksom u svojim tijelima imali su 92 posto veću šansu da razviju tu vrstu raka od onih s nižim indeksom.
Drugi rezultat istraživanja pokazuje kako postoji i povećani rizik obolijevanja od raka kod ljudi koji izbjegavaju cigarete. Pušači su izloženi tek 31 posto višem riziku obolijevanja, neovisno o glikemijskom indeksu.
U istraživanju se zaključuje kako su ključni kvaliteta i sastav ugljikohidrata, a ne količina koja se unosi, piše Daily Mail.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali
Najteže je naći poklon za one koji su nam najdraži. Imamo ideje koje će voljeti
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali