8 načina kako šećer loše utječe na vaše tijelo

8 načina kako šećer loše utječe na vaše tijelo

Foto: Instagram 

VRIJEME je da ovo shvatite ozbiljno.
 
1. Vaš mozak pati
 
Znanstveno je dokazano da šećer s vremenom može dovesti do smanjene mogućnosti mozga da uči i pamti informacije, pa vodite računa o tome kolike količine unosite u svoje tijelo.
 
2. Pada vam razina energije
 
Nakon konzumacije rafiniranih ugljikohidrata, dolazi do kratkotrajnog uzleta energije, ali zatim dolazi i do njezinog naglog pada, a pritom se javlja i osjećaj slabosti i bezvoljnosti. Umjesto ovih namirnica radije izaberite one bogate bjelančevinama, kao što su grčki jogurt, bobičasto voće, humus, svježe povrće i slično. Ove namirnice stabilizirat će razinu šećera u krvi, a neće imati negativne posljedice.
 
3. Još ste gladniji
 
Fruktoza dokazano utječe i na centar za kontroliranje apetita u mozgu, ali i osjećaj zadovoljstva, što znači da takva hrana neće utažiti vašu želju za hranom, već ćete samo unositi još više hrane  u organizam.
 
4. Koža brže stari
 
Jednostavno je: prevelike količine šećera mogu dokazano spriječiti obnovu kolagena koji je ključni sastojak za elastičnost vaše kože i sprečavanje preuranjenih bora. Želite li naborano lice? Naravno da ne!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
5. Povećani rizik od raznih bolesti
 
Šećer negativno utječe i na bjelančevine, vlakna i organe te povećava rizik od raznih bolesti, posebno jetre i bubrega. Drugim riječima, ovakvu prehranu vaše će stanice itekako skupo platiti.
 
6. Postajete ovisnici
 
Konzumacija šećera dovodi do izlučivanja dopamina, neurotransmitera zbog kojeg s vremenom stvari koje volimo želimo u još većoj mjeri. Tako vaše tijelo želi još, još i još - loših stvari, ako ih konzumirate.
 
7. Masti
 
Prekomjerne količine šećera u vašem se tijelu pretvaraju u masti, čime povećavate rizik ne samo od pretilosti, već i od dijabetesa tipa 2 te bolesti krvožilnog sustava.
 
8. Stres
 
Jedete kada ste pod stresom? To nije nimalo pametna odluka, jer šećer samo kratkotrajno može sniziti razinu hormona stresa, kortizola. Drugim riječima, jedenje pod stresom izaziva stres, pa prestanite s tom navikom. Bolje otiđite u šetnju, na trčanje ili u teretanu, dobro se oznojite i uživajte u smirenosti nakon toga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara