Čičoka - savršena zamjena za krumpir

Foto: Shutterstock

ČIČOKA ili jeruzalemska artičoka jedna je vrsta suncokreta. Kod nas se još naziva i divlji krumpir, morski krumpir ili slatki krumpir. Kao kultura, čičoka se uzgaja radi svoga korijena, odnosno gomolja koji nalikuje đumbiru - izdužen je i nepravilnog oblika, a boja mu može varirati od blijedosmeđe, ružičaste pa sve do bijele.

Čičoka je izuzetno zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje hrani korisne bakterije u našim crijevima. Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. U 100 g čičoke nalazi se čak 11 - 14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane. Dodatno svojstvo inulina je da pospješuje apsorpciju minerala - kalcija, magnezija i željeza te su minerali koje sadrži čičoka raspoloživiji zbog prisustva inulina.
 
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.
 
Čičoka:
 
- ima glikemijski index jednak nuli pa je idealna namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku
 
Čičoka raste u gomoljima, ima blag, slatkast okus i koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir jer umjesto škroba sadrži inulin. Svježa čičoka dostupna je na našim tržnicama od počeka studenog pa do mjeseca travnja.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara