Guarana - potiče budnost, mentalni fokus i veću izdržljivost!

Foto: Pinterest

GUARANA je žbun ili nisko drvo iz familije Sapindaceae, koje raste u šumama Venecuele i sjevernog Brazila. Sjeme ove biljke je potentan stimulans centralnog živčanog sustava, s termogenim i diuretskim djelovanjem. Zbog ovog djelovanja, Gvarani, narod Južne Amerike od davnina žvače sjeme kao energetski tonik. Naziv biljke potiče od Tupi-Gvarani riječi "wara’ná".
 
Plod je jarko crvena bobica s crnom sjemenkom čiji sastojci stimuliraju središnji živčani sustav te posjeduju termogeno i diuretsko djelovanje. Sjemenke guarane bogate su kofeinom čiji sadržaj može biti od 4 do 8 posto, što je više no u zrnu kave koje tipično sadrži 1 do 2,5 posto kofeina. Bez obzira na veliki postotak kofeina Guarana ne izaziva nervozu i nesanicu u mjeri u kojoj to čini kofein iz kave budući da se postepeno apsorbira u organizam. Uz kofein, sjemenke sadrže i tanine, alkaloide, teofilin i teobromin.
 
Guarana je gotovo identična kao kofein, ali se mnogo sporije apsorbira u krvotok i zbog toga ima veći, ravnomjerniji i ugodniji osjećaj. Prah guarane povećava razinu energije i tjelesne izdržljivosti, održava budnost, poboljšava pamćenje, cirkulaciju krvi, stimulira metabolizam i djeluje kao antioksidans.

Zbog čega je ljudi uzimaju?
 
Guarana ima reputaciju biljke koja stimulira i povećava budnost, mentalni fokus, uklanja umor i povećava psihičku i fizičku izdržljivost. Upravo ove karakteristike učinile su je popularnim sastojkom mnogih osvježavajućih napitaka i tableta koje su prihvatili studenti za vrijeme ispita. Blago podiže raspoloženje pa je moguće da koristi u slučajevima depresije. Djeluje kao blagi diuretik te se iz tog razloga koristi i u nekim sredstvima koja pomažu gubitak težine.

Kako koristiti guaranu u prahu?
 
1 / 2 žličice (1-2 grama) možete koristiti u soku, vodi, frapeu, ako vam je potreban osvježavajući i okrepljujući osjećaj. S guaranom ne smijete pretjerivati (ne više od jedne doze na dan) jer naravno postoje i nuspojave kod prekoračenja dnevne doze, npr. iritacija želuca, glavobolje, nesanica, nervoza, nemir i lupanje srca. Kako biste ih izbjegli, ne prelazite dozu od 1-2 grama guarane dnevno, a njen povoljan utjecaj osjećat ćete satima.

Autor: Fit-Team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara