Izmjenom tempa do boljih rezultata!

Izmjenom tempa do boljih rezultata!

Foto: Shutterstock

PUNO je varijabli koje treba pametno posložiti kada se planira bilo kakav trening. Nije važno trenirate li kod kuće, u teretani ili na nekom drugom mjestu, uvijek je potrebno unaprijed odrediti vježbe, serije, ponavljanja, pauze i ostale komponente treninga.

I dok je većina vježbača upoznata s osnovnim varijablama treninga, jedna vrlo bitna ostaje često zaboravljena, a to je tempo izvođenja vježbi.

Tempo izvođenja vježbi, ili TUT (time under tension) se odnosi na vrijeme kojim izvodimo određene faze neke vježbe. Primjerice tempo 3-0-1-0 na vježbi bench press bi značio sljedeće:

3- predstavlja 3 sekunde ekscentrične faze pokreta, faze spuštanja šipke na prsa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
0- znači da nema pauze kada šipka dotakne prsa, odmah se prelazi u fazu podizanja

1- potisak šipke sa prsa se vrši 1 sekundu

0- nema pauze nakon što se podigne opterećenje, već se odmah kreće u fazu spuštanja

Tempo je potrebno prilagoditi određenim ciljevima- dinamička i eksplozivna ponavljanja su uglavnom usmjerena ka poboljšanju sportskih izvedbi, vježbe snage i jakosti se također izvode maksimalnom brzinom u koncentričnoj fazi pokreta, dok se opterećenje spušta 1-3 sekunde. Ako je cilj izgradnja mišića neke vježbe treba izvoditi i sporijim tempom kao što je 2-0-2-0, 3-1-3-2 ili 5-0-2-0 i sl. 

Paziti na vrijeme prilikom izvedbe neke vježbe ne znači da morate uzeti štopericu u ruke i striktno mjeriti svaku fazu ponavljanja, već obratite pozornost na to da ne izvodite svaku vježbu u vašem treningu istim tempom. Ako ste rekreativac, poželjno je mijenjati tempo izvođenja vježbi kako bi izazvali veći stres na mišićima, ojačali vezivna tkiva, poboljšali stabilnost i kontrolu pokreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara