Rotatorna manšeta ramena: Kako spriječiti ozljede?

Foto: Shutterstock

RAMENI zglob je od velike važnosti za sve sportaše. Gotovo da nema aktivnosti koje ne uključuju neku vrtu pokreta u ramenom zglobu, bilo da uključuje bacanje, hvatanje, podizanje, guranje, udaranje… I upravo zbog toga, ozljede ramenog zgloba su relativno česte. Među njima se kao posebno česta ističe ozljeda rotatorne manšete ramena. Što je to točno i o čemu se radi? Krenimo od strukturalne građe ramena i građe i funkcije rotatorne manšete.

Rameni zglob je najpokretljiviji zglob u našem tijelu; omogućuje pokrete nadlaktice u svim smjerovima – odmicanje i primicanje od i prema tijelu, kao i vanjsku i unutarnju rotaciju. Kako bi to bilo moguće, rame je anatomski građeno tako da je razmjerno velika glava nadlakticne kosti u doticaju s puno manjom zglobnom ploštinom na lopatičnoj kosti, a čvrstoću i stabilnost mu daje anatomska struktura koju nazivamo ROTATORNA MANŠETA RAMENA.
 
Rotatorna manšeta je tetivno mišicna ovojnica koju sačinjavaju četiri mišića: subskapularis, supraspinatus, infraspinatus i teres minor. Sva četiri mišica polaze s lopatice i hvataju se na koštane izbočine nadlaktične kosti. Rotatorna manšeta ključna je struktura ramena, a funkcija manšete je dinamička stabilizacija glave nadlaktične kosti.
 
Ovo znači da se ova četiri mala, duboko smještena mišića aktiviraju kako bi čvrsto držali zglobnu glavu nadlaktice u relativno plitkoj zglobnoj čašici lopatice, jer bi inače, pri pokretima ramena koji uključuju velike mišiće ramena, prsa i leđa, zglobna glavica jednostavno iskočila iz čašice.
 
Zbog svog položaja i funkcije najčešeće dolazi do oštećenja tetive supraspinatusa (oko 90 posto), izolirano ili u kombinaciji s infraspinatusom. Tetiva subskapularisa puno rjeđe je podložena oštećenjima, pogotovo izoliranoj rupturi. Oštećenje tetiva manšete uključuje upalu tetiva (tendinits, tendinozu), parcijalnu i potpunu rupturu tetive. Upala tetiva zahtjeva konzervativno liječenje, a ruptura u većini slučajeva operacijsko liječenje.
 
No, možemo li učiniti nešto da do ovoga ne dođe? Vježbe kao što su vanjska rotacija ramena direktno jačaju supraspinatus i infraspinatus, čime se rameni zglob učvrščuje u svim pokretima gdje je ruka podignuta iznad glave (pri čemu je rameni zglob u nestabilnom položaju, i stoga podložniji ozljedama).
 
Bitno je da koristite vrlo male težine, i pokret izvodite polako. Cilj je da snažna, vanjska muskulatura (deltoidni mišići) ostanu gotovo neaktivni tijekom pokreta; velika težina, trzanje, zamah tijelom i "pumpanje" ne dolaze u obzir. Ne samo da vježba tako neće imati željeni efekt, nego riskirate i povredu upravo rotatorne manšete. Mala težina, lagano izvođenje pokreta, dvije serije u 12 - 15 ponavljanja. Preporučam da ovo izvedete u sklopu zagrijavanja prije treninga koji uključuje rameni zglob (dips, bench i military press, zgibovi). Ono što bi trebali osjetiti, je ugodno stezanje duboko u zglobu ramena, ispod deltoidnog mišića. Jačanjem rotatorne manšete, vaši rameni zglobovi postaju i ostaju stabilni i bez ozljeda.
 
Izvor: Fit-team
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara