TRX: Idealan fitness rekvizit

TRX: Idealan fitness rekvizit

Foto: Shutterstock

TRX JE popularan fitness rekvizit s kojim se može napraviti cijeli trening. Riječ je o visećim trakama koje su počeli koristiti američki marinci, koji su tražili efektivan način treninga koji se može napraviti u malom prostoru. Traka je fiksirana na neko povišenje (npr. za strop, drvo, švedske ljestve...) te ima dvije pomične drške namjenjene za ruke ali i stopala. Na TRX-u se mogu napraviti vježbe koje će aktivirati zaista cijelo tijelo. Osim snage i izdržljivosti, vježbe na trakama povećavaju stabilnost, koordinaciju i fleksibilnost, a posebnost takvog treninga je što su kod svake vježbe aktivirani mišići core-a. TRX je jedan od najfunkcionalnijih rekvizita za trening, osim što se može ukomponirati u sve ostale rutine, može se zasebno odraditi trening isključivo na traci, te je vrlo praktičan i za one koji puno putuju.

TRX nadmašuje sve ostale rekvizite kada je u pitanju jačanje core-a, a promjena vježbanja iz stabilnog (pod) u nestabilno okruženje imat će snažan učinak na sagorijevanje i potrošnju kalorija. Opterećenje se određuje nagibom: što je veći nagib prilikom vježbe, to je veći  intenzitet. Važno je naglasiti kako bi trake trebale biti stalno napete tijekom cijelog pokreta kod većine vježbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstantnim održavanjem stabilnosti i tenzije u trakama, TRX će osnovne vježbe poput sklekova, povlačenja, sklopki i sl. dovesti na potpuno novu razinu. Ovo je možda najjeftiniji i najpraktičniji rekvizit s kojim možete vježbati kod kuće, i to prilično intenzivno i učinkovito. Prilagodite trening i vježbe sebi: složite 3-6 vježbi u krug i napravite 2-4 kruga, sa kratkim pauzama između.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara