Voda: Neophodan izvor života!

Voda: Neophodan izvor života!

Foto: Shutterstock 

KOLIKO vode popiješ dnevno? Gotovo smo sigurni da je većina odgovorila: "Nemam pojma!". Ako je tako, onda ti sigurno možemo reći da sigurno piješ premalo!
 
Znaš li da je voda 65-70 posto našeg tijela, 95 posto naše krvi, a oko 75 posto našeg mozga? Čovjek u danu prosječno izgubi 2,5-3 litre tekućine normalnim funkcioniranjem, a čak pola litre izgubiš dišući. Znojenjem i izmokravanjem izgubiš oko dvije litre. S obzirom na tako velik postotak vode u našem organizmu, jasno je da ova tekućina igra presudnu funkciju za naše normalno funkcioniranje.
 
Ovo su samo neke od funkcija koje voda obavlja u tvom organizmu:
 
Izbacivanje toksina - ako piješ dovoljno vode, na prirodni ćeš način poticati izbacivanje toksina iz organizma, bez potrebe za skupim kurama detoksikacije.
 
Zdrava koža i zglobovi - voda te hidratizira iz unutra prema van, osiguravajući elastičnost kože. Usto, ako piješ dovoljne količine vode, zaštitit ćeš zglobove od ozljeda koje su česte, posebno u starijoj dobi. Hrskavica koja se nalazi na krajevima dugih kostiju i između diskova u kralježnici sadrži mnogo vode koja služi kao mazivo za pokretanje zglobova. Bol u zglobovima često nastaje upravo zbog manjka vode. Osim toga, voda služi kao "jastuk" između unutrašnjih organa koji ih štiti od mogućih ozljeda.
 
Dobar metabolizam - želiš se riješiti pokojeg kilograma? Voda je tvoje tajno oružje protiv masnih naslaga. Priča je jednostavna: bubrezi trebaju dovoljno tekućine da bi normalno funkcionirali. U suprotnom, bubrezi počnu raditi smanjenim kapacitetom, a dio njihovog posla preuzima jetra. Upravo je jedna od funkcija bubrega metabolizam pohranjenih masnoća i pretvaranje u energiju. Dakle, ako dio posla preuzima jetra onda mast neće biti iskorištena za energiju već će se zadržavati u tijelu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više energije - ako tijekom fizičkih aktivnosti osjećaš glad, mišićni zamor i grčeve ili tijekom dana nemaš energije, zasigurno je problem u dehidriranosti. Umjesto da posegneš za energetskim napitkom koji često ima i jako visok udio šećera, popij malo obične vode. Bit ćeš bolje, sigurno!
 
Dakle, koliko vode trebate popiti u danu?
 
Ni premalo, ni previše. Kako se kaže: "Tajna je u umjerenosti". Liječnici preporučuju osam čaša vode dnevno. No, naravno, ako se aktivno baviš nekim sportom, taj broj će biti znatno veći. Mudro je uz sebe uvijek imati bočicu vode i redovito posegnuti za njome.
 
Ne voliš običnu vodu?
 
Ne moraš piti čistu vodu. Uvijek postoje rješenja: iscijedi par kapi limuna. U vodu ubaci malo grejpa, limete, naranče, jagode, borovnice, maline, kupine... Uvijek postoji rješenje.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara