Bore, kapilare i druge probleme s kožom možete izbjeći izbjegavajući ovu hranu

Bore, kapilare i druge probleme s kožom možete izbjeći izbjegavajući ovu hranu
Foto: 123RF

KOŽA je najveći organ u ljudskom tijelu i može puno reći o vašem načinu života i općem zdravstvenom stanju. Ona je prva koja pokazuje probleme u tijelu.

Kako se odnosite prema svojoj koži može se vidjeti prema hrani koju unosite u svoje tijelo, s obzirom na to da je ona uvijek odgovorna za stanje kože jer utječe na njen izgled i zdravlje općenito.

Ovo su najčešći problemi s kojima se ljudi susreću, ali i hrana koja ih izaziva:

1. Prerano starenje kože

Hrana koja ovo uzrokuje su niskokalorični krekeri.

Zašto: Niskokalorična hrana brzo podiže razinu šećera u krvi. Dugoročno, takve nagle promjene mogu dovesti do preranog starenja kože te ona postaje suha.

Bolje je zamijeniti ovu "alternativnu hranu s malo masnoće" s pravom hranom. Gotovo sva dijetalna hrana je loša za organizam, iako su vas brojne reklame uvjerile da ih smatrate zdravom.

2. Bore na čelu i suhoća kože

Hrana koja ovo uzrokuje su šećeri i zaslađivači.

Zašto: Šećer uzrokuje uništavanje kolagena i elastina, elemenata koji su posebno aktivni u području čela s obzirom na to da upravo tamo ima najmanje masti. Zaslađivači imaju isti učinak kao i šećer, ali fruktoza uništava kolagen više nego što to čini obični šećer.

Za prevenciju je najbolje što češće konzumirati losos, morske alge, puretinu i peršin jer su dobar prirodni izvor kolagena.

3. Osjećaj prljave kože

Hrana koja ovo uzrokuje su prirodni sokovi i smoothieji.

Naime, vlakna su odgovorna za sve procese čišćenja u tijelu, a ona se nalaze u voću i povrću. Prilikom izrade smoothieja, vlakna se sjeckaju, odnosno nestaju. Dakle, ako ne jedete neku drugu hranu koja sadrži puno vlakana, smanjuje se sposobnost tijela da se samo čisti.

Ako konzumirate puno prirodnih sokova i smoothieja, obavezno u prehranu uključite grah i suho voće.

4. Kapilare na nosnicama i kapcima

Hrana koja ovo uzrokuje je začinjena hrana.

Zašto: Začinjena hrana povećava brzinu svih procesa u tijelu - poboljšavaju metabolizam, povećavaju tjelesnu temperaturu i brzinu protoka krvi. Čestom konzumacijom takvih namirnica krv počinje brže teći kroz kapilare, pa oni postaju vidljiviji na koži.

Ako primijetite kapilare na svojoj koži, to znači da se u vašim krvnim žilama događa nešto loše. Trebali biste ustaliti svoj raspored spavanja, smanjiti razinu stresa, poboljšati prehranu i više se kretati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara