Često jedete krumpir? Istraživači otkrili kako to utječe na vaše zdravlje

Često jedete krumpir? Istraživači otkrili kako to utječe na vaše zdravlje
Foto: 123RF

KRUMPIR je najviše konzumirano povrće u SAD-u, ali često ima lošu reputaciju. Većina ga jede u obliku prženih krumpirića ili čipsa pa ga mnogi smatraju nezdravom hranom. No to ne mora biti tako.

Konzumacija jednog krumpira srednje veličine dnevno može biti dio zdrave prehrane i ne povećava kardiometabolički rizik, odnosno šanse da dobijete dijabetes, srčane bolesti ili moždani udar. No to pravilo vrijedi samo ako se krumpir kuha na pari ili peče u pećnici te se priprema bez dodavanja previše soli ili zasićenih masti, pokazalo je istraživanje nutricionista s Državnog sveučilišta Pennsylvania.

Također, konzumiranje takvog krumpira dovelo je i do većeg unosa kalija i vlakana u usporedbi s jedenjem rafiniranih žitarica, poput bijele riže, bijelog kruha ili tjestenine, istaknuli su istraživači. Naime, oni su proučavali učinak svakodnevnog jedenja krumpira u usporedbi s unosom istog broja kalorija kroz rafinirane žitarice, a rezultate ovog istraživanja objavili su prošlog mjeseca u britanskom časopisu Nutrition.

"Ne želimo da se ljudi plaše konzumacije krumpira, ali želimo biti sigurni da ga jedu na zdrav način i u kontroliranoj veličini porcija", istaknula je Emily Johnston, koautorica studije i studentica na odjelu prehrambenih znanosti Penn Statea u razgovoru za Today.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara