Čini se da cijeli život potpuno pogrešno pušete nos. Evo u čemu je problem

Čini se da cijeli život potpuno pogrešno pušete nos. Evo u čemu je problem
Foto: 123RF

IAKO instinktivno ispuhujete nos kada je začepljen, tako možete učiniti više štete nego koristi ako to napravite na pogrešan način.

Začepljen nos je jedna od najčešćih posljedica prehlade i alergije, a upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu. Kako bi se riješili te neugodne pojave, ljudi posežu za maramicom i snažno ispuhuju sadržaj iz nosa. No liječnici tvrde da je to potpuno pogrešno.

Previše snažno puhanje nosa može upaliti krvne žile u nosu ili dovesti do infekcije sinusa, čime se samo pogoršavaju simptomi prehlade. To je potvrdilo i istraživanje dr. Owena Hendelyja i njegovog tima sa Sveučilišta Virginia te danskog Sveučilišta Aarhus. Između ostalog, zaključili su i da puhanje nosa može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Prema njima, za ispravno puhanje nosa postoji nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati.

Za početak, nos nježno obrišite maramicom uz vrlo blago puhanje. Umjesto da jednom jako puhnete, nos očistite u više kratkih izdisaja. Također, nikada ne ispuhujte obje nosnice istovremeno već jednu začepite dok kroz drugu ispuhujete sadržaj. 

Uz to, mnogi zaboravljaju da bi nakon puhanja nosa trebali oprati ruke jer se na njima nalaze brojne bakterije koje ste prenijeli s maramice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara