Dijetetičari: Ako u 2026. želite zdraviji metabolizam, izbjegavajte četiri sastojka
PRIBLIŽAVANJE početka nove godine često za mnoge predstavlja i nove zdravstvene ciljeve, zbog čega pažljivije biraju namirnice u trgovini. Upravo zato važno je obratiti pozornost na popis sastojaka, osobito danas, kada se uvelike oslanjamo na procesiranu, unaprijed zapakiranu hranu. Stručnjaci su naveli četiri sastojka koja bismo trebali izbaciti s popisa namirnica u 2026. ako želimo zdraviji metabolizam i ako želimo učinkovito mršavjeti.
1. Jestive boje
Stručnjaci ističu da je najbolje izbjegavati umjetne boje jer su neprirodan sastojak koji može uzrokovati određene zdravstvene probleme ako se često konzumira. Naturopatski liječnik dr. Wesley Buckle također upozorava da "mogu izazvati blagu upalu", rekao je za SheFinds.
2. Sukraloza i drugi umjetni zaslađivači
Mnogi ljudi redovito konzumiraju umjetne zaslađivače, često nesvjesno, jer se nalaze u brojnim proizvodima koji se reklamiraju kao "zdravi". Dijetetičarka Angela Graham kaže da tijelo ipak reagira na takve zaslađivače te ističe da su neka istraživanja povezala njihovu čestu upotrebu s promjenama u crijevnim bakterijama, što može utjecati na imunitet, apetit i regulaciju šećera u krvi, kao i na povećanu želju za slatkim.
3. Hidrogenirana ulja
Hidrogenirana ulja nastaju kada se biljna ulja pretvore iz tekućeg u čvrsto stanje, a koriste se u namirnicama poput margarina, kupljenih peciva i grickalica. Graham objašnjava da sadrže trans masti koje ometaju način na koji stanice upravljaju upalom i transportom kolesterola, što opterećuje tijelo i usporava metabolizam.
4. Visoko fruktozni kukuruzni sirup
Visoko fruktozni kukuruzni sirup već se godinama koristi kao jeftin i praktičan zaslađivač u mnogim procesiranim proizvodima i pićima. Dr. Buckle navodi da se često nalazi u pakiranoj hrani te da može poremetiti uobičajene signale gladi i pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije, što dugoročno negativno utječe na metaboličko zdravlje.
Izbjegavanje ovih sastojaka može biti mali, ali važan korak prema snažnijem metabolizmu i zdravijim svakodnevnim navikama.