Dijetetičarka savjetuje kako i dalje konzumirati sir ako imate visok kolesterol
AKO PATITE od visokog kolesterola ili vam prijeti takav rizik, vjerojatno ste već razgovarali sa svojim liječnikom koji vam je savjetovao da smanjite konzumaciju nekih omiljenih namirnica. Sir je jedna od takvih namirnica, ali ne utječu sve vrste sira jednako na razinu kolesterola.
Prema dijetetičarki Molly Hembree, sirevi s visokim sadržajem zasićenih masti najgori su za razinu kolesterola. "Postoji jaka korelacija između visokog unosa zasićenih masti i povišene razine ukupnog i LDL ('lošeg') kolesterola u krvi", kaže Hembree.
Prosječna zdrava odrasla osoba trebala bi težiti unosu manje od 22 grama zasićenih masti dnevno, smatra Hembree. To je manje od 10 posto ukupnog unosa kalorija. Međutim, American Heart Association preporučuje unos manje od 6 posto zasićenih masti u ukupnim kalorijama dnevno (ili oko 13 grama).
Dakako, kad je sir u pitanju, najteži dio je pronaći one vrste koje nemaju puno zasićenih masti i zadovoljiti se samo njima.
Hembree navodi da parmezan i neke vrste švicarskih sireva, bez obzira na to jesu li u obliku blokova, kockica ili naribani, sadrže oko 8 grama ukupne masti i 5 grama zasićenih masti po porciji od 30 grama. Brie ima oko 9 grama ukupne masti i 6 grama zasićenih masti u po porciji od 30 grama. Cheddar ima oko 10 grama ukupne masti i 6 grama zasićenih masti po porciji od 30 grama.
"Jedina stvar koja se ističe je feta sir, koji ima 5 grama ukupne masti i 3 grama zasićenih masti po porciji od 30 grama", kaže Hembree. "Međutim, i dalje je relativno bogat zasićenim mastima, premda manje od većine."
Alternative sira s niskim udjelom masti
Ako jednostavno ne možete živjeti bez sira, postoje neke alternative koje možete pojesti. "Odlučite se za opcije sira bez masti, sa smanjenom masnoćom ili s malo masnoće, a brojne takve varijante se danas lako mogu naći na policama trgovina", predlaže Hembree.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati