Ovo povrće najbolji je saveznik u snižavanju kolesterola, kažu dijetetičari
KOLESTEROL može biti složen problem. S jedne strane tijelu je potreban za mnoge različite funkcije, a s druge može biti opasan u prevelikim količinama i povećati šanse za razvoj srčanih bolesti.
"Postaje sve jasnije da genetika igra veću ulogu u tome kako tijelo obrađuje kolesterol i jedan je od uzroka povišenog kolesterola", kaže dijetetičarka Trista Best za Eat This.
Postoje neke prehrambene navike koje mogu pogoršati razinu kolesterola, odnosno povisiti ga. Isto tako, postoji povrće koje će biti odličan saveznik u snižavanju kolesterola.
Špinat
Špinat je prepun vitamina, minerala i nutrijenata koji su potrebni tijelu, posebno kada je u pitanju upravljanje zdravljem srca.
"Vlakna mogu smanjiti loš kolesterol koji cirkulira tijelom. Povrće bogato vlaknima koje možete uključiti u prehranu, slično špinatu, je mrkva, zelje i blitva", ističe Best.
Šparoge
Šparoge sadrže vitamine, minerale, vlakna i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Brokula
Brokula je svestrana, ukusna i puna hranjivih tvari koje pomažu u upravljanju kolesterolom. Prema dijetetičarki Janet Coleman, to je zato što brokula sadrži vlakna i vitamin C, kao i beta-karoten koji pomaže spriječiti oksidaciju LDL kolesterola u krvotoku.
Prokulice
Prokulice ne vole svi, ali one su prepune antioksidansa i imaju protuupalna svojstva koja pomažu u zaštiti od srčanih bolesti. Također su izvrstan izvor vitamina C koji pomaže u održavanju zdravih krvnih žila i time snižava krvni tlak.
Artičoke
Artičoke ne jedemo učestalo kao brokulu ili špinat, ali možda bismo trebali.
"Artičoke su bogate vlaknima, magnezijem i antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Također sadrže vitamin K koji pomaže spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka unutar arterija. Artičoke također mogu pomoći u smanjenju upale u cijelom tijelu", kaže Coleman.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati