Dobre vijesti za ljubitelje piva: Zdravo je poput vina, tvrde stručnjaci

Dobre vijesti za ljubitelje piva: Zdravo je poput vina, tvrde stručnjaci
Foto: 123RF

UMJERENO uživanje u vinu dobro je za zdravlje, no sigurno vas zanima što je s pivom i ostalim alkoholnim pićima? Dragi pivopije, možda vas rezultati idućeg istraživanja razvesele.

Osim vina, tvrde stručnjaci, i pivo i druga alkoholna pića jednako su dobra za zdravlje. Za vino je već odavno dokazano da štiti srce tako da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i bogato je antioksidansima koji "brišu" štetne tvari u organizmu.

Međutim, istraživanje provedeno na 19.000 odraslih osoba pokazalo je da oni koji povremeno uživaju u alkoholu, imaju manje zdravstvenih tegoba od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, nije pokazala razliku između onih koji piju vino i onih koji su pili pivo ili druga alkoholna pića. To znači da je uživanje u pola litre piva jednako korisno kao i uživanje u čaši crnog vina.

Studija je uzela u obzir dob, radni status, tjelesnu aktivnost i navike pušenja svakog pojedinca kako bi se eliminirala potencijalna pristranost.

"Potrošači bilo koje količine alkohola pokazali su se boljeg zdravlja od onih koji ga uopće ne konzumiraju. Što je veća potrošnja alkohola, vina i piva, to je manja prevalencija suboptimalnog zdravlja", rekao je dr. Fernando Rodriguez-Artalejo, voditelj studije. 

Prethodna su pak istraživanja pokazala da je pivo bogato vitaminom B6 koji sprječava nakupljanje štetnih tvari u organizmu.

Druga studija, koju je proveo Common Cold Unit u Salisburyju, Wiltshire, pokazala je da osobe koje ne piju alkohol imaju tri puta veću vjerojatnost da će se prehladiti.

Istraživači vjeruju da pivo, alkoholna pića i vino pomažu u blokiranju protuupalnog mehanizma tijela koji obično uzrokuje curenje iz nosa i suzenje očiju. Može također djelovati i na imunološki sustav.

Nordijska studija, na primjer, pokazala je da je vino najzdravije piće, a veća konzumacija alkohola povezana je s lošijim zdravstvenim stanjem.

Unatoč sveukupnim ohrabrujućim vijestima za osobe koje piju alkohol, važno je biti umjeren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara