Dokazano je: Zbog vašeg omiljenog napitka živjet ćete duže

Dokazano je: Zbog vašeg omiljenog napitka živjet ćete duže
Foto: 123RF

ZBOG zanimljivih rezultata jednog istraživanja mogli biste promijeniti omiljenu jutarnju rutinu. Naravno, govorimo o ispijanju kave. Sada biste je mogli zamijeniti drugim napitkom...

Naime, istraživanje provedeno u Australiji obuhvatilo je više od tisuću žena u njihovim 70-im i 80-im godinama. Pokazalo se kako žene žive dulje ako u prosijeku dnevno popiju jednu do dvije šalice čaja. Osim ispijanja ovog napitka, istraživači su pratili i naviku ispijanja kave, kao i prehranu ispitanica.

Na kraju istraživanja znanstvenici su zaključili kako oni koji dnevno popiju dvije šalice čaja imaju čak 40 posto veće šanse da duže žive. 

Naime, čaj sadrži flavonoide, spojeve koji imaju blagotvoran utjecaj na ljudski organizam te utječu na očuvanje zdravlja. Pomažu u suzbijanju alergija, opuštaju dišne puteve i ublažavaju upale.

Zanimljivo je da se ovi spojevi nalaze i u čokoladi, vinu, soji, kao i u brojnom voću. No, čajevi sadrže veće količine flavonoide te su samo dvije šalice čaja dovoljne da u organizam unesete preporučenu dnevno dozu, koja iznosi 350 mg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara