Dopustite si biti zdraviji i samouvjereniji: Nekoliko savjeta za predstojeću godinu

Dopustite si biti zdraviji i samouvjereniji: Nekoliko savjeta za predstojeću godinu
Foto: Unsplash

SVAKA godina nosi svoje uspone i padove. Možda je baš 2019. bila puna turbulentnih obrta u vašem životu. Posao, veza, zdravlje, novac - na svakom polju biste mogli bolje. Vrijeme je posvetiti se sebi i upustiti se u sljedeću godinu s obnovljenim elanom.

1) Naučite prihvatiti sebe

Nema ničeg djelotvornijeg za propadanje novogodišnjih odluka od želje da se promijeni sve ono što vam se kod vas ne sviđa. Umjesto da mijenjate sebe iz korijena, pokušajte voljeti sebe kao osobu kakva jeste. Svakoga dana učinite nešto za svoju dušu. Pronađite vremena raditi ono što vama odgovara. To može biti bilo što, od brige o svom tijelu do maženja s vašim ljubimcem. Vremenom ćete shvatiti da sve manje obraćate pažnju na tuđe mišljenje, a više vrednujete vlastite izbore.

Uzroci anksioznosti najčešće imaju veze s potrebom da udovoljimo drugima. Onog trenutka kada počnete osluškivati vlastite potrebe umjesto truditi se predvidjeti što će drugi misliti o vama, vaše samopouzdanje će početi rasti. Možda će se neke veze zbog toga prekinuti, ali i to je u redu, jer počinjete voljeti sebe.

2) Naučite voljeti svoje tijelo

Posvetite se unapređenju zdravlja vlastitog organizma. Izbacite nezdravu hranu iz upotrebe i počnite se baviti tjelesnom aktivnošću koja vam odgovara, bilo da je to joga, šetnja, plivanje ili teretana. Neka vaše tijelo postane energično i zdravo. Primijetit ćete da promjene nisu samo tjelesne, niti je to cilj, već da se iznutra osjećate bolje, jer počinjete brinuti o sebi.

3) Odbacite osjećanje samoprezira

Stres je inicijator raznih negativnih misli i osjećaja koji vas mogu sputati u svladavanju svakodnevnih izazova. Vrijeme je prestati zamjerati sebi sve ono što smatrate manom ili propustom. Pogledajte se u zrcalu i donesite odluku da ćete prestati očekivati nemoguće od sebe i da je to kakva ste osoba danas već dovoljno. Samo na čvrstim temeljima se može stabilno graditi, prema tome, ne možete očekivati napredak na bilo kojem polju ako smatrate da ga ne zaslužujete.

Ove principe je potrebno neprestano primjenjivati, kaže PopSugar, i to ne zato što je nova godina pred vama, već zbog toga što su vaše zdravlje i samopouzdanje osnova samog vašeg postojanja. Nitko ne može predvidjeti koliko ćete toga postići u idućoj godini, ali budite spremni na nove izazove i prigrlite svaku priliku koja će vas učiniti boljom osobom. Uvijek prebrojite svoje blagoslove i ne zamjerajte sebi svaku grešku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara