Evo zašto nikad ne biste trebali guliti koru s jabuke

Evo zašto nikad ne biste trebali guliti koru s jabuke

Foto:123RF

MOGUĆE je smanjiti unos pesticida ako ogulite voće koje namjeravate pojesti. Međutim, tako nećete unijeti važne sastojke, posebno kad se radi o jabukama, piše Furthermore.

"Kora jabuke može sadržavati 90 posto postojećih pesticida, ali također i 50 posto hranjivih tvari", kaže Jo Robinson, autorica knjige Eating on the Wild Side.

Ona preporučuje kupovanje jabuka iz organskog uzgoja te jedenje kore. Ako to nije moguće, kaže kako možete oprati voćku u sodi bikarboni. Prema istraživanju koje je objavio Journal of Agricultural and Food Chemistry, natapanje jabuka u vodi i sodi bikarboni na 12 do 15 minuta može ukloniti 80 posto fungicida koji može prodrijeti kroz koru. Mješavina će također ukloniti 96 posto pesticida. Pranje u običnoj vodi sa slavine nije toliko učinkovito.

Čini se kako soda bikarbona razgrađuje pesticidne molekule te tako pomaže čišćenju vašeg voća. Idealni omjer za čišćenje je zdjela u koju ulijete dvije čaše vode i jednu čajnu žličicu sode bikarbone.

Osim jabuke, kora od lubenice je također vrlo zdrava. Sadrži amino kiselinu citrulin koja poboljšava unos kisika prilikom vježbi izdržljivosti. Kako biste umanjili gorčinu kore, jedite je ukiseljenu. Možete je kiseliti u mješavini soka od limete, soli, octa, šećera te začina.

Također, možete isprobati i limunsku sol, odnosno mješavinu kore od limuna s prstohvatom soli kako biste začinili ribu i meso. Aroma ove kore može vam poboljšati raspoloženje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara