Fitness stručnjak tvrdi da plank ne biste trebali držati duže od deset sekundi

Fitness stručnjak tvrdi da plank ne biste trebali držati duže od deset sekundi
Foto: Instagram

KONAČNO imate opravdanje kad vam trener zada da napravite plank i držite koliko god možete. Naime, fitness stručnjak Stuart McGill za Telegraph je pojasnio da nema smisla drati plank duže od deset sekundi. 

Plank je jedna od najpopularnijih i najboljih vježbi za čvrsto i snažno tijelo. Izvodi se tako da tijelo tvori ravnu liniju, pri čemu su uši, ramena, bokovi, koljena i gležnjevi u istoj ravnini. Baza trebaju biti laktovi, a oni stoje ravno ispod ramena pod kutem od 90 stupnjeva. Kad se namjestite u savršen položaj, potrebno je u njemu i ostati. Najčešće kažu koliko god dugo možete jer to se smatra obilježjem snage i izdržljivosti.

“Ne postoji nikakva koristi od planka ako pokušavate oboriti rekord. Za prosječnu osobu najbolje je držati plank deset sekundi pa ga ponoviti uz periode odmora još nekoliko puta”, tvrdi McGill.

Trener snage Dan John ljudima kojima je to prejednostavno savjetuje za cilj postaviti dvije minute.

“To je dovoljno. Pravilo da je više bolje ne vrijedi u ovom slučaju”, rekao je John za Men’s Health.

Kod žena primarni cilj bi trebala biti forma, a ne snaga.

“Ako možete, držite plank duže od deset sekundi, ali nemojte to činiti preko minutu do dvije ako većinu vremena spuštate donji dio leđa”, pojasnio je kondicijski trener Bradley Tinkin.

“Važno je usredotočiti se na to kako se osjećate i stisnuti mišiće, a ne na vrijeme”, zaključuje Tinkin.

Trener Albert Matheny nedavno je pojasnio da plank možete raditi svakodnevno, a njegova duljina može varirati od deset sekundi do minute ako vam je želja što prije uočiti rezultat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara