Istraživači tvrde: "Šalica čaja dnevno ima zaštitni učinak na bitnu stvar"

Istraživači tvrde: "Šalica čaja dnevno ima zaštitni učinak na bitnu stvar"
Foto: Instagram

AKO uživate u ovom, mnogima omiljenom napitku - ovo će vas razveseliti. Kako piše Daily Mail, istraživači su došli do spoznaje da ispijanje jedne šalice čaja dnevno ima pozitivan utjecaj na ljudski mozak te da je taj ritual povezan uz smanjen pad kognitivnih sposobnosti.

Istraživači predvođeni timom s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru u svoje istraživanje su uključili ljude starije od 60 godina te je od njih zatraženo da sudjeluju u nizu kognitivnih testova, a napravljena im je i magnetska rezonanca mozga. Nadalje, svi ispitanici morali su odgovoriti na pitanje koliko često i koje čajeve piju.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su pili čaj najmanje četiri puta tjedno tijekom otprilike 25 godina imali bolje rezultate rada moždanih funkcija.

"Rezultati našeg istraživanja nude prvi dokaz o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja na strukturu mozga", izjavio je voditelj istraživanja, dr. Feng Lei.

Istaknuo je kako se stručnjaci okupljeni oko ovog istraživanja slažu da redovno pijenje čaja ima zaštitni učinak te usporava smanjenje kognitivnih funkcija, koje je povezano sa starenjem.

Studija u kojoj je sudjelovao i tim sa sveučilišta u Cambridgeu i Essexu objavljena je u znanstvenom časopisu Aging te se smatra da je ovo prva studija takve vrste.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara