Istraživanje otkrilo što pogoršava probleme sa spavanjem kod mladih žena

Istraživanje otkrilo što pogoršava probleme sa spavanjem kod mladih žena
Foto: Pexels

GOTOVO polovica svih mladih žena obuhvaćenih američkim istraživanjem kazala je da loše spava, a one koje su konzumirale zaslađena kofeinska pića i energetske napitke imale su najnekvalitetniji san.

"Mlade godine vrijeme su intenzivnih promjena koje utječu na odnos prema zdravlju", kaže voditeljica istraživanja Deborah Rohm Young iz Kaiser Permanente Southern California u Pasadeni.

"Posebno nas je zanimala kvaliteta sna jer nije provedeno mnogo takvih istraživanja kod mladih odraslih osoba", objasnila je.

Stručnjaci su istraživanjem obuhvatili 462 žene koje su sudjelovale u dugoročnom istraživanju koje je počelo 2006., u vrijeme kada su one bile tinejdžerice.

Tijekom 2015. odgovarale su na upitnike o kvaliteti sna, odnosno trajanju sna, spavaju li isprekidano, koliko im treba da utonu u san i koriste li sredstva za spavanje. Istraživanje je pokazalo da 45,2 posto njih loše spava.

Upitnici su obuhvaćali i pitanja o vrsti napitaka koje su u prethodnih sedam dana konzumirale, poput gaziranih pića, energetskih napitaka te raznih vrsta kave. Žene koje su po vlastitu priznanju konzumirale energetska pića i zaslađene kofeinske napitke imale su veće izglede za loš san, navode autori istraživanja u časopisu Sleep Health.

Young kaže kako se ističu dva zaključka.

"Prvi je da je učestalost nekvalitetnog sna velika - gotovo polovica ispitanica to je navela. Drugo je da je konzumiranje zaslađenih kofeinskih napitaka bilo povezano s lošom kvalitetom sna, istaknula je.

Veza između šećera i unosa kofeinskih napitaka te sna komplicirana je, kaže dr. Suzanne Bertisch iz Brigham bolnice za žene u Bostonu koja nije bila uključena u istraživanje.

"Konzumiranje napitaka s kofeinom i šećerom može biti i znak da ljudi ne spavaju dovoljno ni kvalitetno, ali može biti i uzrok lošeg sna", kaže Bertischl.

Na loš san kod mladih žena mogu utjecati i drugi faktori, dodaje ona, a to su oni povezani s raspoloženjem, poput stresa, tjeskobe i depresije te zdravstvenih stanja poput migrene koja je česta među mladim ženama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara