Je li veganska prehrana zdrava? Stručnjaci napokon imaju odgovor

Je li veganska prehrana zdrava? Stručnjaci napokon imaju odgovor
Foto: 123RF

VEGANSTVO je svakim danom sve popularnije, a na njegovom populariziranju rade i mnoge slavne osobe pa je tako nedavno Beyoncé obožavateljima koji pređu na veganstvo obećala doživotne besplatne ulaznice za njene koncerte.

Naime, prema podacima Veganskog društva u Velikoj Britaniji iz 2018. godine, čak je 600 tisuća ljudi registrirano kao vegani, a taj broj nezaustavljivo raste.

Veganstvo podrazumijeva način prehrane, ali i filozofiju života koja teži isključiti sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu.

Takva prehrana temelji se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću pa vegani ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko, mliječne proizvode niti med ili druge namirnice životinjskog podrijetla. Također, ne nose stvari od krzna, vune, kosti, kože, koralja i bisera, a izbjegavaju i kozmetičke proizvode testirane na životinjama.

No mnogi još uvijek sumnjaju u to koliko je takva prehrana zdrava.

Na to pitanje sada su odgovor dali i stručnjaci. Kako piše The Guardian, stručnjaci ističu da je glavni temelj pravilne prehrane - balansiranost. Veganska dijeta znači da se organizam odriče mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja te mnoge vitamine i druge dobrobiti mora zadovoljiti isključivo iz biljaka, a ponekad je to vrlo teško.

Zato Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) preporučuje da se obvezno obrati pozornost na unos kalcija, željeza i vitamina B12. Štoviše, stručnjaci tvrde kako izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda može imati širok negativni utjecaj na organizam, ali i okoliš, iako vegani tvrde suprotno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara