Jedenje više ovih ugljikohidrata moglo bi smanjiti rizik od demencije, kaže studija
ONO ŠTO jedete može imati veliki utjecaj na zdravlje mozga. Konzumiranje veće količine dijetalnih vlakana, posebno topivih, može smanjiti rizik od demencije, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 3500 odraslih osoba u Japanu.
Studija objavljena u magazinu Nutritional Neuroscience koristila je podatke iz ankete koja je započela 1980-ih. U to vrijeme, sudionici su ispunjavali ankete u kojima su procjenjivali svoj prehrambeni unos između 1985. i 1999. Većina sudionika bila je u dobi između 40 i 64 godine kada je studija započela, a ispunjavali su godišnje upitnike za praćenje od 1999. do 2020. godine.
Na temelju količine vlakana koju su konzumirali, sudionici su razvrstani u četiri skupine, od onih koji su konzumirali najviše vlakana do onih koji su ih unosili najmanje. Istraživači su otkrili da što su sudionici jeli više vlakana, to je bio manji rizik od razvoja demencije. Sudionicima je bilo još bolje ako su jeli više topivih vlakana, koja možete pronaći u namirnicama poput zobenih pahuljica, mahunarki i citrusa.
"Demencija je razorna bolest koja obično zahtijeva dugotrajnu skrb. Zanimalo nas je mogu li dijetalna vlakna imati preventivnu ulogu po pitanju te bolesti", komentirao je u priopćenju za medije glavni autor studije dr. sc. Kazumasa Yamagishi.
Konzumiranje više vlakana znači da dobre bakterije u vašim crijevima mogu napredovati, što može pomoći u smanjenju sustavne upale. Istraživanja sugeriraju da zdrava crijeva mogu zaštititi mozak i od Alzheimerove bolesti.
"Mehanizmi su trenutno nepoznati, ali mogli bi se odnositi na interakcije koje se odvijaju između crijeva i mozga. Jedna mogućnost je da topiva vlakna reguliraju sastav crijevnih bakterija. Ovaj sastav može utjecati na neuroupalu, koja igra ulogu u nastanku demencije. Također je moguće da prehrambena vlakna mogu smanjiti druge čimbenike rizika za demenciju, kao što su tjelesna težina, krv tlak, razine lipida i glukoze", dodao je Yamagishi.
Dobar izvor vlakana su cjelovite žitarice, bobičasto voće i mahunarke. A njihova konzumacija čini nas i sitima, što je bonus za liniju, zdravlje srca i kostiju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati