Jeste li čuli za ketotarian dijetu? Još je restriktivnija od obične keto dijete

Jeste li čuli za ketotarian dijetu? Još je restriktivnija od obične keto dijete
Foto: Unsplash

MNOGI ljudi povezuju visokomasnu keto dijetu sa slaninom, sirom i vrhnjem. No postoji i varijacija te dijete koja je još restriktivnija, a naziva se ketotarian. Ona eliminira većinu proizvoda životinjskog podrijetla i bazira se na namirnicama koje su biljnog podrijetla. Svrha keto dijete je dovesti organizam u stanje ketoze u kojoj se sagorijevaju masti zbog toga što tijelo nema dovoljno ugljikohidrata koje bi moglo koristiti kao energiju.

Ovu varijaciju keto dijete popularizirao je Will Cole, kiropraktičar i autor knjige Ketotarian: (Uglavnom) biljna prehrana za sagorijevanje masti, dizanje energije, uništavanje gladi i smirivanje upala. Ideja je ista, izgubiti kilograme, ali bez da morate jesti velike količine mesa i mliječnih proizvoda. Bazira se na proizvodima uglavnom biljnog podrijetla, i to onima za koje je potvrđeno da ne izazivaju upale i probleme sa želucem. Cole tvrdi da ovakvom prehranom možete smanjiti rizik od razvijanja kroničnih upala, što je direktno povezano s artritisom i kardiovaskularnim bolestima.

Namirnice koje se u ovakvom obliku prehrane preporučuju su bademi, brazilski oraščići, indijski oraščići, sjemenke chie, špinat, avokado, brokula, šparoge, gljive, kokosovo i maslinovo ulje itd.

Stanje ketoze moguće je održavati kada konzumirate oko 70 posto dnevnih kalorija iz masti, 20 posto iz proteina i 10 posto iz ugljikohidrata. Da bi došle u to stanje, mnoge osobe koje se pokušavaju držati dijete konzumiraju masti životinjskog podrijetla, iako je moguće doći i do istog efekta konzumirajući veće količine orašastih plodova i sjemenki. Jedina zamka kod njih je što, uz masti, sadržavaju i određenu razinu ugljikohidrata pa trebate pripaziti.

Nakon pojave ove varijacije, mnogi se pitaju koja dijeta je zdravija. Iako se mnogim nutricionistima svidjela ideja da se namirnice životinjskog podrijetla zamijene onima biljnog, ketotarian dijeta još je restriktivnija od keto dijete i poprilično smanjuje količinu namirnica koje smijete konzumirati. Zbog toga biste, ako se odlučite na nju, ipak trebali pokušati zadržati razinu raznolikosti u prehrani da vam organizam ne bi ostao bez vitamina i minerala. Upravo zbog svoje restriktivne prirode ova dijeta nije za svakoga. Budući da će od vas zahtijevati i određenu razinu planiranja obroka, ako niste osoba s previše vremena, to bi vam moglo biti izazovno. U konačnici, ako budete unosili manje kalorija nego što vam organizam treba, gubit ćete kile. Jedino što će vam biti potrebno je - vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara