Liječnica upozorava da stres može ubiti i otkriva kako utječe na tijelo ako ga ne kontrolirate

Liječnica upozorava da stres može ubiti i otkriva kako utječe na tijelo ako ga ne kontrolirate
Foto: 123RF

STRES su mnogi prihvatili kao uobičajenu pojavu. Postao je dio poslovne svakodnevice, pa se može čuti da oni koji nisu pod stresom vjerojatno ne rade dovoljno naporno. No, stručnjaci upozoravaju da može imati kobne posljedice ako se dulje vrijeme ignorira. 

“Stres je pritisak koji pojedinac emocionalno ili fizički osjeća, a rezultat je određene situacije ili interpretacije te situacije”, pojasnila je dr. Athena Robinson za PopSugar. 

Ovisno o situaciji, stres može i dati dozu adrenalina ili motivirati da se posao obavi. Ipak, ponekad postaje ozbiljan problem.

“To se događa kada je stres postane kroničan, posebno ako se pojavljuje u situacijama koje ne možemo kontrolirati”, dodaje dr. Robinson. 

“Ako je netko previše pod stresom, to može dovesti do depresije, anksioznosti ili problema sa spavanjem. Na fizičko zdravlje utječe tako da uzrokuje kronične bolove i glavobolje”, pojasnila je liječnica. 

Kada je konstantno povišen kortizol, hormon stresa, dr. Robinson kaže kako može doći do još ozbiljnijih posljedica poput pada imuniteta i mineralne gustoće kostiju, otežanog pamćenja i učenja te povišenog krvnog tlaka. 

“Glasine su istinite. Stres doista može dovesti do zdravstvenih komplikacija poput povećanog rizika od bolesti srca.”

Dobra vijest je da posljedice stresa mogu biti bezazlene ako se uoče na vrijeme. Depresija, anksioznost i problemi sa spavanjem rješavaju se tehnikama za smanjenje stresa poput kognitivne-bihevioralne terapije i tjelovježbom. 

“Naučite upravljati stresom. Uvođenje korisnih strategija prije ili kasnije u životu vam može pomoći u ublažavanju posljedica stresa koji ćete doživjeti”, dodaje dr. Robinson.

O stresu biste trebali promisliti ako se znojite, imate ubrzan puls, pritisak u prsima, plitko dišete, povišena vam je tjelesna temperatura, nemate energije, tresu vam se ruke, osjećate se bezvoljno ili depresivno, konstantno razmišljate o određenom problemu, nemate strpljenja ili svakodnevno koristite određene supstance.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara